appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Podcast De Dag: 'Werkgevers, toon corona-coulance!'

ANP
dinsdag 17 maart 2020 | NOS | RAD1 | Redactie

"We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat bedrijven niet omvallen en dat mensen hun baan niet verliezen." Dat zei premier Rutte gisteravond in zijn historische toespraak tot de bevolking over de corona-crisis.

Er wordt al gedacht en gesproken over de economische gevolgen van het coronavirus sinds in China de fabrieken dichtgingen en iedereen houdt er ook al rekening mee dat de pandemie kan leiden tot een wereldwijde recessie met veel ontslagen. Maar de realiteit is dat mensen nu al hun baan verliezen.

Zo schrapt KLM tweeduizend banen en vijftigduizend bedrijven hebben al werktijdverkorting aangevraagd voor hun personeel. "Ongekend," zegt NOS-economieredacteur Nik Wouters in podcast De Dag. "Dat is nu al veel meer dan in de gehele vorige economische crisis."

Hardst getroffen sectoren

Verder komen twee ondernemers aan het woord uit sectoren die nu het hardst getroffen worden: de horeca en de culturele- en muziekindustrie. Kees Lankhaar runt vier horecazaken in Den Bosch, Rosmalen, Vught en Tilburg en probeert er met zijn personeel uit te komen, maar weet niet of dat gaat lukken.

En hoboïste Dorine Schoon is zzp'er, zoals zestig procent van de mensen in de culturele sector. Wat kan de overheid voor haar betekenen nu al haar concerten zijn afgeblazen en ze met een lege agenda voor zich thuis zit? Ze roept werkgevers en opdrachtgevers op om corona-coulance te tonen om waar het mogelijk is freelancers en zzp'ers toch uit te betalen.

 

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, SpotifyiTunesGoogle Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1