appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Podcast De Dag: van hoofdpijn tot burn-outs, moeten we af van de kantoortuin?

AFP
maandag 24 februari 2020 | NOS | RAD1 | Redactie

Veel bureau's in een grote ruimte, dan kan iedereen makkelijk met elkaar communiceren, was ooit het idee. Maar dat is lang niet voor iedereen de ideale werkomgeving.

Het is gezellig en vaak ook handig om met collega's bij elkaar te zitten, maar wat doet een kantoortuin met onze productiviteit en gezondheid? Uit onderzoek van het KRO-NCRV-programma De Monitor blijkt dat mensen zelfs ernstige gezondheidsklachten ervaren door het werken in zo'n kantoortuin.

"Dat gaat van hoofdpijn tot een burn-out," vertelt Mijke van Wijk van De Monitor. "Het is in zichzelf niet de oorzaak van verzuim, maar draagt er wel aan bij. Meer dan 90 procent van de bedrijfsartsen die wij hebben gesproken, geeft aan dat de kantoortuin door zieke werknemers als mede-oorzaak wordt aangegeven."

Rianne Appel is universitair hoofddocent corporate vastgoed bij de TU Eindhoven en denkt dat de tuinen wel zouden kunnen werken. "Als de werkgever zijn werknemer daarin maar begeleidt. Medewerkers moeten zich vaker terugtrekken op concentratieplekken dan ze nu misschien doen." In podcast De Dag neemt Lara Rense je mee in de kantoortuin van de NOS.

De Monitor is vanavond om 22:15 uur te zien op NPO 2. 

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, SpotifyiTunesGoogle Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1