appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

'Brexit: de Podcast' zwaait Groot-Brittannië uit

EO
maandag 3 februari 2020 | EO | Tim de Wit

Het is voorbij, over, gedaan. Na 47 jaar lidmaatschap zijn de Britten uit de EU. Wat laat het voor kater achter bij hen die er jarenlang alles aan hebben gedaan om dit tegen te houden? En hoe was het tussen de feestende massa op het grote plein bij het parlement op Brexit-avond?  

Want ondanks dat Brexit nu een feit is, is het land nog altijd verdeeld tot op het bot. De pijnlijke verschillen tussen het pro- en anti-Brexitkamp zijn de afgelopen jaren eerder groter dan kleiner geworden. Ja, het land moet door, maar de Brexit-discussie laat een flinke scheur in de samenleving achter. Wellicht dat tijd de wond zal helen, maar uit onderzoek blijkt dat tot nu toe slechts een derde van alle Remain-stemmers het feit dat de Britten de EU gaan verlaten nu echt heeft geaccepteerd.  

Dat betekent dat tweederde van de Remainers – miljoenen Britten – er nog altijd woedend over zijn en zich er weigeren bij neer te leggen.  

Boris Johnson deed zijn best om als premier voor álle Britten over te komen. Hij liep niet de polonaise met Nigel Farage op zijn Brexit-feestje op het grote grasveld bij het parlement in Westminster. Hij hield een van te voren opgenomen korte toespraak waarin hij vooral zei oog te hebben voor hen die er totaal niet blij mee zijn. Maar er zal heel wat meer nodig zijn om de kloof in de Britse samenleving te dichten.  

Fase 1

En hoe nu verder? Want dit was pas fase 1 van Brexit. Na het officiële vertrek volgen nu de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie, waar ook weer talloze problemen op de loer liggen. Gaan de Britten er hard in met het risico dat de gesprekken ontsporen? Of zullen ze toch dicht bij de EU blijven staan uiteindelijk, iets wat veel Britse bedrijven hopen.  

In de Uitzwaai-editie van Brexit de Podcast blikken historicus Arend-Jan Boekestijn en correspondent Tim de Wit nog één keer terug op de historische Brexit-avond. En ze spreken en speculeren met Peter Brusse in de studio in Hilversum en EU-correspondent Sander van Hoorn in Brussel over het komende jaar.  

Luister hier de nieuwe podcast:

Brexit De Podcast

#20 - De laatste aflevering van Brexit De Podcast!

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1