appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Podcast De Dag: 'Ontsnappen strafbaar maken is zinloos'

ANP
maandag 20 januari 2020 | NOS | Redactie

Door onder meer een brandend busje in te zetten, probeerden vier mannen gisteren een gedetineerde te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. Hoogstwaarschijnlijk ging het om de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. Hij is inmiddels overgebracht naar de gevangenis in Vught.

Hoewel iemand helpen bij ontsnappen wél strafbaar is, is zelf ontsnappen uit een gevangenis dat niet. En dat is niet zo gek als het klinkt, stelt strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten in De Dag. "Iedereen heeft de drang naar vrijheid." Hij legt uit waarom het in zijn ogen zinloos is om ontsnappen strafbaar te maken. En hoe veilig is de extra beveiligde gevangenis in Vught eigenlijk?

"Reken maar dat gevangenen daar over ontsnappen fantaseren en nadenken, maar het is ook iets waar de autoriteiten rekening mee houden", zegt misdaadverslaggever Yelle Tieleman (AD). "Ontsnappen uit Vught lijkt vrijwel onmogelijk. "

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1