appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

10.000 lichaamsdelen

Nienke Zoetbrood
zondag 1 december 2019 | KRO-NCRV | Astrid Cornelisse

Amateur-geschiedkundige Donald Tick zoekt al jaren naar het hoofd van een Indonesische vrijheidsstrijder. Hij stuurt journalisten Nienke Zoetbrood en Mathijs de Groot op een onmogelijke missie door ons koloniaal verleden en hedendaagse bureaucratie. 

 

Ergens in Nederland zou de schedel van Demang Lehman moeten liggen. Een man die in de 19e eeuw tegen het Nederlandse bewind in Indonesië inging. Hij werd ter dood veroordeeld, opgehangen en onthoofd. Dat hoofd is meer dan 150 jaar geleden kwijtgeraakt op Borneo. Het verhaal gaat dat het op de boot naar Nederland is gezet.

Donald Tick, een amateur-historicus uit Vlaardingen die onderzoek doet naar de meer dan 300 Indonesische vorstenhuizen, is op zoek naar het hoofd. Demang Lehman is namelijk nog steeds een held op Borneo en Donald wil het hoofd terugbrengen voor de mensen daar. Maar ook voor zijn schoonfamilie. Donald is getrouwd met Yuliana, een afstammeling van de laatst regerende sultan van Banjarmasin - een plaats in het zuiden van Borneo - en voor hen is Demang Lehman het symbool van de opstand tegen de Nederlanders. 

Maar waar begin je met zoeken? Het enige aanknopingspunt is een artikel van een Indonesische nieuwswebsite, waarin wordt beschreven dat Indonesische archeologen het hoofd van Demang Lehman in Leiden hebben zien liggen. Alleen Donald Tick is het artikel kwijtgeraakt. Dus Nienke en Mathijs gaan - gewapend met Google Translate - op zoek naar het artikel. En ze vinden de schrijver van het artikel. Dat leidt hen naar een plek waar wel 10.000 lichaamsdelen liggen, maar of het hoofd er ook ligt?

Aflevering 1 nog niet gehoord? Luister 'm dan snel!

Abonneer je op de podcast!

Om de zondag verschijnt er een nieuwe aflevering. Abonneer je op Het verloren hoofd via ►Apple Podcasts, ►Spotify, ►Pocket Casts of de NPO Radio 1 app, zodat je geen aflevering hoeft te missen.   

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1