Podcast
VPRO

Hoe wordt een psychiatrisch patiënt uiteindelijk een clown?

foto: Filmdepotfoto: Filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt een psychiatrisch patiënt uiteindelijk een clown?

De Joker is een fictief karakter uit de DC Comics. Een personage dat niet weg te denken is uit superheldenfilms. Normaal bestaat de Joker vooral als grote vijand van Batman. Maar wie is de Joker zelf? Wie is die man, die een psychopathische clown wordt?

In de nieuwe film The Joker speelt Joaquin Phoenix de superschurk. In Radio Cinema bespreken Pieter van der Wielen, Maartje Willems en Gerhard Bush de misdaadfilm.

{podcast audio="116214" caption="Radio Cinema #34: The Joker" }

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek en reuring

Voordat de film uitkwam was er al veel te doen om de film. Zo zou de film aanzetten tot geweld, wapenbezit verheerlijken en goedpraten. Vooral in Amerika waren deze kritieken te horen. "Maar Amerika is ook maar heel weinig nodig om mensen hun gif over van alles en nog wat te laten uitstorten. Dat is ook bij deze film gebeurd", zegt Gerhard Bush.

"Ik had echt zin om naar deze film te gaan", vertelt Maartje Willems. "Maar het was ook wel spannend omdat er al zoveel om deze film te doen was: zowel goede als slechte kritieken. Maar ik vond het een hele, hele goede film en ik snapte de kritiek ook niet zo goed."

Pieter vindt dit ook: "Ik vond het echt een weergaloze film met een fantastische hoofdrol. Het is een klassiek personage, bijna een mythologisch figuur. We hebben vaak mensen hart en ziel zien leggen in de Joker, maar nooit mensen de vraag zien beantwoorden waar komt de Joker vandaan, en hoe is hij eigenlijk zo geworden?"

Maatschappijkritiek

Het verhaal speelt zich af in het fictieve Gotham City: een stad waar het bestuur grote gedeeltes van de bevolking laat stikken en niet serieus neemt. Sommige burgers worden door de bestuurders zelfs 'clowns' genoemd: daar hoef je niet naar om te kijken.

"Dit is een thema wat ten alle tijden aan de hand is: wat als de regering zijn toe rug keert naar grote gedeeltes van de bevolking?" zegt Pieter. "Het is een verwijzing naar de uitspraak van Hillary Clinton, die zei dat Trump-stemmers 'a basket of deplorables' zijn." Delen van de bevolking als 'een mand met betreurenswaardig', die hoef je niet serieus te nemen.

"Maar tegelijkertijd," zegt Pieter, "levert de film ook kritiek op de bezuinigingen die plaatsvinden in onder andere Amerika. Zo van: 'kijk wat je er kan gebeuren als je mensen aan hun lot over laat, en bezuinigd op zorg en maatschappelijk werk.'"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Joaquin Phoenix

Gerhard Bush zag de film op het filmfestival in Venetië. "Iedereen was daar erg onder de indruk van de hoofdrolspeler, Joaquin Phoenix. Je ziet geen enkel special effect, hij domineert zelf het scherm."

Quote

Ze moesten opschieten met draaien omdat hij niet veel langer op dit gewicht kon blijven


Phoenix deed een karakterstudie voordat hij aan deze film begon: hij dook helemaal in de rol. Dat is ook de reden dat hij ontzettend veel is afgevallen. "Ze moesten opschieten met draaien omdat hij niet veel langer op dit gewicht kon blijven. Het werd ongezond," vertelt Pieter.

Toch vindt Gerhard het uiteindelijk een goede beslissing om hem zoveel te laten afvallen. Nu komt de nadruk te liggen op zijn gekte: "Hij is geen krachtpatser, zo dun en klein. En zó gevaarlijk."

Voor nu is het weer de laatste film over de Joker. "Maar het lijkt me ook te gek om een keer een hele bejaarde joker te zien. In gevecht met Batman, yes please. Als hij nu, zo fragiel, al moordenaar kan zijn, hoe is hij dan als bejaarde?" Maartje Willems zit er – in dat geval – opnieuw weer helemaal klaar voor.

Geen afleveringen van Radio Cinema meer missen?

Abonneer je dan via iTunes, Stitcher of via de app en website van NPO Radio 1. Fan? Laat dan een reactie achter in de reviews.

Ster advertentie
Ster advertentie