Podcast

Podcast De Dag: de dunne lijn tussen ombudspolitiek en vriendjespolitiek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: de dunne lijn tussen ombudspolitiek en vriendjespolitiek

Richard de Mos was en is trots op zijn 'ombudspolitiek': het luisteren naar de belangen van ondernemende burgers en die doorspelen aan de juiste plekken in de gemeente. Maar hoe zorg je dat je als politicus hier niet in doorslaat?

{podcast audio="116031" caption="#428 - De dunne lijn tussen ombudspolitiek en vriendjespolitiek" }

Die vraag stellen we aan Marcel Boogers, hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur en Hans Groot, de drijvende kracht achter het Steunpunt Integriteitsonderzoek Politieke Ambtsdragers. Zij noemen het onderzoek naar Richard De Mos en Rachid Guernaoui "uitzonderlijk".

Volgens Boogers is het in de gemeentepolitiek moeilijker om belangenverstrengeling tegen te gaan dan in de landelijke of provinciale politiek. "Je bent ook lid van de lokale sportclub en kent mensen met bedrijfsbelangen veel beter. Je zit overal dichter op, dus ook over de belangen die je tegen elkaar moet afwegen."

Hij stelt in De Dag dat er eerder had moeten worden ingegrepen. "De schijn van belangenverstrengeling was er al veel langer dus het is vreemd dat het niet eerder is onderzocht. Burgemeester Krikke had er serieus naar moeten kijken."

Elke werkdag staat er rond 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie