appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wim Pijbes in podcast 'Ik was Jou': Ik zou het liefst alles in stilte doen

Owen Schumacher in de huid van Wim Pijbes
maandag 30 september 2019 | Omroep MAX | Redactie

In een nieuwe aflevering van Ik Was Jou gaat Owen Schumacher op bezoek bij Wim Pijbes, voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Tegenwoordig is hij actief in Rotterdam waar hij in de voormalige Fenixloods een Landverhuizersmuseum aan het ontwikkelen is.

 

#5 - Owen Schumacher ontmoet Wim Pijbes (S02)

Na zijn tijd bij het Rijksmuseum kon Pijbes overal aan de slag: "Ik heb met diverse musea gesprekken gevoerd. Mensen zeiden: na het Rijks moet je naar een groot internationaal museum, maar het Rijks is een groot internationaal museum. Dus waarom zou ik dat doen? Het is gewoon hetzelfde. I qualified myself. Ik had er geen zin in."

Na een kort uitstapje bij Museum Voorlinden ging Pijbes aan de slag met de Fenixloods. "Een museum, maar anders. Ook omdat het een thema behandelt dat actueel is: emigratie."

"Drie miljoen mensen zijn vanuit Rotterdam de plas overgestoken", zegt Pijbes. "Van de zestien miljoen mensen die op Ellis Island in New York aankwamen, kwamen er twee miljoen uit Rotterdam. Daar zaten interessante figuren tussen: Johnny Weismuller, Albert Einstein en Lee Harvey Oswald. Wij willen een gezicht geven aan de landverhuizers. In de Fenixloods willen we hun verhaal vertellen."

De directeur van het Rijks is iemand met een gezicht en een stem

Wim PijbesPijbes werd een bekende Nederlander als directeur van het Rijksmuseum. Pijbes: "De directeur van het Rijks is iemand met een gezicht en een stem. Het is een publieke functie en dus zit je dan bij Jinek en De Wereld Draait Door. Ik heb het podium gebruikt om het Rijks over het voetlicht te brengen. Toen ik begon was lag het het Rijks op zijn rug, het hele sentiment was negatief. Toen hebben we doelbewust gezegd: we gaan het sentiment verbeteren. Mensen houden van succes. Laten we de verhalen omarmen en delen. Gedeeld succes is dubbel succes."

De voormalig directeur mist zijn plek in de spotlights niet: "Ik zou liefst alles in stilte doen."

Owen 'was' Wim Pijbes ten tijde van Koefnoen. Pijbes daarover: "Dat was eervol. Misschien wel de hoogste trap van erkenning. En het was genadeloos. De pakken die je aanhad waren net iets té." 

'Ik was Jou'

In podcastserie Ik was Jou ontmoet komiek Owen Schumacher de mensen van wie hij de identiteit voor even heeft 'geleend' toen hij de programma’s Koefnoen en Kopspijkers maakte. Wie zijn de door Owen gepersifleerde mensen werkelijk? Wat drijft ze, hoe is het om zo onder een vergrootglas te liggen en hoe gaan ze om met kritiek? 

Iedere maandag verschijnt er een nieuwe aflevering van Ik was Jou. De podcast is te beluisteren via de NPO Radio 1 website en app, en via Google Podcasts, Stitcher en je favoriete podcastapp.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1