appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Mischa recenseert podcasts: Aangenaam, De Volksjury, OchtendPod

Mischa Blok
zaterdag 21 september 2019 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter

Een betere podcastwereld begint bij jezelf. Daarom luister ik de hele dag door podcasts, op zoek naar parels, podcasts die je gehoord moet hebben. Natuurlijk houd ik jou op de hoogte van mijn zoektocht! 

Aangenaam ★★★☆☆

Je kiest er niet zelf voor, en toch draag je het je hele leven met je mee. Sommige mensen met veel trots, andere mensen met onvrede. Je voornaam. Edda Heinsman duikt vol enthousiasme in de verhalen achter de namen. In iedere aflevering aandacht voor één of twee voornamen. Zo vraagt ze zich in aflevering 3 af hoe het komt dat de Amerikaanse naam Mason steeds populairder wordt in Nederland. Na enig speurwerk komt ze in contact met de allereerste Mason in Nederland.

In aflevering 2 aandacht voor de veelvoorkomende naam Anne. Een gesprek met die ene Anne van Herman van Veen en wat heeft een reanimatiepop te maken met Smooth Criminal van Michael Jackson? Aangenaam is een verrassende podcast, creatief gemaakt en interessant om te horen, ook als het niet over je eigen naam gaat. 

De Volksjury ★★☆☆☆

'Armchair detectives', zo worden de amateur speurneuzen genoemd die erop los speculeren als het om cold cases gaat. Dat is precies wat de Vlaamse Laura en Silke doen in de podcast De Volksjury. In de omschrijving van hun podcast staat ook duidelijk dat het hier gaat om 'twee meisjes die speculeren over onopgeloste moordzaken op een onverantwoorde manier'.

Soms hele bekende moordzaken, zoals die van Natalee Holloway, soms wat onbekendere, zoals de Taman Shud-zaak, waarbij in 1948 een onbekende man wordt gevonden op het strand bij Somerton, Australie. In zijn achterzak een uitgescheurde pagina uit een dichtbundel. Het enthousiasme waarmee ze vertellen wat ze over deze zaak weten - inclusief gilletjes - is aanstekelijk, maar ongeveer een uur lang speculeren vind ik zelf wat veelgevraagd van de luisteraar.

OchtendPod ★★★★☆

Hoe onderscheid je je van de nieuwspodcasts die nu al bestaan? Dat moet het AD zich hebben afgevraagd. Presentator Luuk Ikink en radio- en podcastmaker Simone Wijnands maken sinds september deze AD-podcast waarin ze het nieuws van de dag bespreken. Dat doen wel meer podcasts, maar bijzonder is dat Luuk en Simone dat aan hun gezamenlijke keukentafel doen, want ze zijn met elkaar getrouwd.

Dus wordt het nieuws afgewisseld met opmerkingen over de net doorkomende tandjes van één van hun kinderen, de poes die in de gordijnen springt of een spin die even langsloopt. Dat is even wennen, maar het schept wél een band. 

Benieuwd wat het VINK-panel van bovenstaande podcasts vindt? En nieuwsgierig naar fragmenten uit deze podcasts, zodat je zelf een oordeel kunt vellen? Luister dan nu naar VINK!

VINK, dé Podcastgids van Nederland

VINK, dé Podcastgids van Nederland, neemt je aan de hand door podcast-makend Nederland. Radiorecensent Vincent Bijlo, podcast-recensent van de Volkskrant Stan Putman en NPO Radio 1-presentator Mischa Blok struinen door het alsmaar groeiende podcast-aanbod.

Vink luister je via de website en app van NPO Radio 1, iTunes, Google Podcast, Castbox en Stitcher. Wil je zelf VINK luistertips geven? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1