appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Een leugentje om bestwil. Moet kunnen, toch? Maar waar houdt het op?

VPRO
dinsdag 13 augustus 2019 | VPRO | Redactie Podcasts

Een leugentje om bestwil. Moet kunnen, toch? Maar hoe ver kun je doorgaan met een verzinsel? In de 5e aflevering van de podcastserie El Tarangu gaat Audiocollectief SCHIK opzoek naar de mensen achter leugens. "Het is ontzettend bevreemdend om midden in een leugen te staan. En te merken dat jij de enige bent die het ziet…"

Zo sprak wielrenner Lucien in 2003 af met een man die zei dat hij José Manuel Fuente was: een wielrenner met de bijnaam El Tarangu die al jaren daarvoor overleden is. Lucien en Fuente gingen uiteten. Er werd die avond een foto gemaakt.

Op de foto stond ook een man waar niemand tot nu toe aandacht aan besteedde: Michel. Wat deed hij daar en wat was zijn rol die avond? Kent hij de man die beweert El Tarangu te zijn?

Wat gebeurt in de wielerwereld, blijft in de wielerwereld. En je kunt beter je mond houden over de rafelige randjes.

Het is niet altijd makkelijk voor de drie podcastmakers: "We voelen de behoefte om met onze vinger te wijzen, en om ‘leugenaar!’ te roepen. We kunnen ons soms maar moeilijk inhouden."

En daarbij duikt de vraag op wanneer iemand precies een leugenaar is. En hoe je zou om moeten gaan met iemand die de waarheid verdraait: "Als kind leer je dat als een leugenaar wordt ontmaskerd, het verhaal tot een goed einde komt. Maar is dat in het echte leven ook zo?"

Abonneer je op El Tarangu

Op maandag verschijnt er weer een nieuwe aflevering. Luister alles via de website of app van NPO Radio 1. Of abonneer je op El Tarangu via Apple PodcastsStitcher of de RSS-feed en mis geen aflevering.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1