appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De Ongelooflijke Podcast: ‘In God geloven, dát is pas tegendraads’

Michiel van de Kamp
zondag 4 augustus 2019 | EO | Julia ter Beek

"Ongeloof wordt nog altijd als heroïsche minderheidspositie gezien, maar het is eigenlijk een massaverschijnsel. Er is geen klap aan." Theoloog des Vaderlands Stefan Paas en Vlaamse mediapersoonlijkheid en hoogleraar Rik Torfs winden er in De Ongelooflijke Podcast geen doekjes om. "Theologiestudenten zijn de punkers van deze tijd."

Schitterende nutteloosheid

In gesprek met David Boogerd laten Torfs en Paas de ene na de andere fraaie uitspraak passeren: "De kerk is een instituut van schitterende nutteloosheid", zegt Torfs. "We leven in een wereld waar vrijwel alles consequenties heeft. Sport en werk zijn op prestaties gericht, de kerk is dat niet. Het opent een veld van nutteloosheid dat de wereld groter maakt."

God is geen Hollander

Torfs houdt tijdens de podcast een Vlaamse spiegel voor, het bracht Paas tot de uitspraak dat God zeker geen Hollander is: "In Nederland leggen we vast hoe hoog het gras in de berm mag groeien. Maar kijk eens naar de verspilling in het heelal, en de inefficiëntie ervan. Het is slordig, maar wel mooi en uitbundig. God is een kunstenaar, geen econoom."

#9 - "De schitterende nutteloosheid van de kerk", met Rik Torfs en Stefan Paas

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering. 

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunesGoogle Podcasts en Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1