Podcast

Nieuwe podcast over 'de Tour die iedereen wil vergeten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast over 'de Tour die iedereen wil vergeten'

[NOS] In Toch nog een Tour kijken betrokkenen terug op de editie van 1999, waarin het evenement gered werd door, de later ontmaskerde, Lance Armstrong.

{podcast audio="110069" caption="#1 - Is de Tour de France stervende?" }

Twintig jaar geleden leek de Tour de France op sterven na dood. Na de dopingschandalen in de editie van 1998 was het zelfs de vraag of het evenement opnieuw zou worden georganiseerd. In de nieuwe podcast Toch nog een Tour, kijken betrokkenen terug op de Tour van 1999.

Redder van de wielersport

De Amerikaan Lance Armstrong pakte in dat jaar zijn eerste eindzege. Hij werd door de volgers op dat moment gezien als de redder van de wielersport. Pas veel later, in 2012, volgde zijn ontmaskering.

Maker Steven Dalebout was aanvankelijk niet enthousiast over het idee voor de serie. "Ik was in de zomer van 1999 klaar met de middelbare school en al feestend op weg naar mijn studie. In die zomer ging de Tour volledig aan mij voorbij. De fragmenten uit archieven en gesprekken met betrokkenen waren echt ene openbaring. Die editie van de Tour vertelt zoveel over de schaduwkant van de wielersport."

Zwart hoofdstuk

"Het is een zwart hoofdstuk in de wielergeschiedenis en dan weet je dat mensen er niet graag over praten", vervolgt Dalebout. "Maar de contrasten in die Tour waren zo groot. De valsspelende winnaar reed bergen op zonder amper adem te halen, waarna de grote verliezers huilend de ploegbus opzochten. Dat maakt die Tour machtig interessant."

De eerste afleveringen van Toch nog een Tourzijn te beluisteren via de NPO Radio 1websiteen app, of via je favoriete podcastapp. Dagelijks wordt om 14.00 uur een nieuwe aflevering uitgezonden inNOS Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie