appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Nieuwe podcast over 'de Tour die iedereen wil vergeten'

ANP
maandag 8 juli 2019 | NOS | Redactie

In Toch nog een Tour kijken betrokkenen terug op de editie van 1999, waarin het evenement gered werd door, de later ontmaskerde, Lance Armstrong.

#1 - Is de Tour de France stervende?

Twintig jaar geleden leek de Tour de France op sterven na dood. Na de dopingschandalen in de editie van 1998 was het zelfs de vraag of het evenement opnieuw zou worden georganiseerd. In de nieuwe podcast Toch nog een Tour, kijken betrokkenen terug op de Tour van 1999.

Redder van de wielersport

De Amerikaan Lance Armstrong pakte in dat jaar zijn eerste eindzege. Hij werd door de volgers op dat moment gezien als de redder van de wielersport. Pas veel later, in 2012, volgde zijn ontmaskering.

Maker Steven Dalebout was aanvankelijk niet enthousiast over het idee voor de serie. "Ik was in de zomer van 1999 klaar met de middelbare school en al feestend op weg naar mijn studie. In die zomer ging de Tour volledig aan mij voorbij. De fragmenten uit archieven en gesprekken met betrokkenen waren echt ene openbaring. Die editie van de Tour vertelt zoveel over de schaduwkant van de wielersport."

Zwart hoofdstuk

"Het is een zwart hoofdstuk in de wielergeschiedenis en dan weet je dat mensen er niet graag over praten", vervolgt Dalebout. "Maar de contrasten in die Tour waren zo groot. De valsspelende winnaar reed bergen op zonder amper adem te halen, waarna de grote verliezers huilend de ploegbus opzochten. Dat maakt die Tour machtig interessant."

De eerste afleveringen van Toch nog een Tourzijn te beluisteren via de NPO Radio 1websiteen app, of via je favoriete podcastapp. Dagelijks wordt om 14.00 uur een nieuwe aflevering uitgezonden inNOS Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1