appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Kantoor-ongemakkelijkheid en liedjes als de Bijbel

VPRO
woensdag 3 juli 2019 | VPRO | Redactie Podcasts Twitter

In de podcast Yous & Yay: New Emotions spreken Sef & Pepijn met Benny Sings. Hij is producer en muzikant. Maar luistert hij ook muziek in de ochtend? En hoe zou zijn leven eruitzien zonder muziek?

Kantoor-ongemakkelijkheid

Benny Sings is muzikant. Kantoorbaantjes waren niets voor hem, dus moest hij wel de muziek in. "Ik wist dat ik nooit op een kantoor zou kunnen werken. Dan heb ik elke dag buikpijn, ben ik altijd zenuwachtig. Ik kon me echt totáál geen houding geven: waar in de hiërarchie sta ik, wat mag ik wel en niet zeggen?"

Hij kon het systeem niet aan. Dus moest hij iets anders verzinnen om geld mee te verdienen. Maar ook dat was niet makkelijk.

"Ik ben niet opvallend, ik kan niet goed grappen maken. En als ik een tent binnenloop kijkt iedereen over me heen. Dus ik dacht: als ik met m’n muziek gewoon wat roem haal, dan kennen ze me al. Dan hoef je niet meer steeds voor te stellen, en te zeggen: 'Hoi ik ben Benny'."

Vier jaar lang was hij bezig met zijn eerste plaat. "En dat is echt lang, zeker als je nog zo jong bent." Maar toen die eenmaal uit was en Benny naar Amsterdam verhuisde kwam hij meteen in een warm bad. Zijn plan was geslaagd.

'Hits, hits, hits!'

"De bakker krijgt wat muntjes als hij goed brood maakt. Ik krijg wat muntjes als ik muziek maak. Maar als niemand de liedjes leuk vindt krijg ik niet genoeg muntjes." Dus schrijft hij muziek, of beter: hits.

Hits schrijven, dat is de bedoeling. En ik vind dat een heel mooi streven.

Benny Sings

En wat als hij dan genoeg 'muntjes' heeft binnengeharkt? "Dan zou ik gewoon hele rare muziek gaan maken. Want waarom zou je dan nóg een plaat maken met weer precies dezelfde nummers? Als je financieel onafhankelijk bent kun je gewoon doen wat je wil."

Door de jaren heen heeft zijn muziek zich ontwikkeld tot een genre zich. "Het mooiste is om iets te maken dat multi-interpretabel is. Dat vind ik zo mooi aan de Bijbel. Die is zo vaag. De verhalen kunnen op duizenden manieren geïnterpreteerd worden. Als een liedje dat ook heeft, vind ik dat heel mooi."

Benny Sings speelde live bij 3VOOR12:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer Yous & Yay & ...?

Abonneer je dan op de podcast. Dat kan via NPO Radio 1 website of app, via iTunes, RSS-feed of Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1