appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Wielrennen is levensgevaarlijk in de film 'Coureur'

Filmdepot
zaterdag 11 mei 2019 | VPRO | Nooit Meer Slapen Twitter

"Ik dacht dat ik veel van die duistere epo-periode mee had gemaakt, maar moet zeggen dat ik van m'n stoel ben gevallen toen ik Coureur zag. Het was zo rauw en het ging zo diep. Het was bijna een beschamende wereld waarin die jongen zijn korte leven doorbracht", aldus sportverslaggever Gio Lippens over de Belgische wielrenfilm Coureur.

In de filmpodcast Radio Cinema bespreken Maartje Willems en Pieter van der Wielen deze week de Belgische wielrenfilm en de Franse komedie Les Invisibles.

Bloeddoping, epo en hormoonpreparaten

Kenneth Mercken, de regisseur van Coureur, was zelf ooit semi-professioneel wielrenner. Hij fietste voor een Italiaanse club en maakte daar alles mee, van bloeddoping en epo tot hormoonpreparaten.

In de film kijkt hij terug op die tijd: op de totale obsessie van een jonge renner met zijn lichaam en fiets - het grenst aan anorexia -, de hardheid en de gevaren ervan. Hoofdrolspeler Niels Willaerts is geen professioneel acteur, maar een jonge renner die extreem afviel voor de film.

 "Mijn vrouw en ik zaten allebei doodstil te kijken toen de film afgelopen was. Vooral de scène waarin renners hun eigen urine vervangen door urine van andere, schone renners... Het schijnt dat er bij de première op het IDFA twee mensen flauwvielen daardoor. Ik kon me daar wel iets bij voorstellen. Dit was zo rauw", aldus Lippens.

Les Invisibles

Bron: Filmdepot

In Les Invisibles zie je daklozen én echte acteurs als cast. De Franse film gaat namelijk over een stel onzichtbare, dakloze vrouwen en hun hulpverleners in Noord-Frankrijk die in opstand komen als hun opvang dreigt te sluiten vanwege een subsidiestop en bureaucratische regels.

"Laat je niet afschrikken door het onderwerp, het is een feelgood-film", aldus presentator Pieter Van der Wielen. In de studio zijn filmjournalist Maartje Willems en Lia van Doorn, promovendus op het onderwerp dakloosheid, te gast. "Het was best lastig om in te schatten wie de acteurs zijn en wie de echte daklozen", aldus Maartje Willems.

Radio Cinema

Radio Cinema is dé podcast over film die je woensdagnacht tussen 01.00 en 02.00 uur hoort in Nooit Meer Slapen. Elke week gaat Pieter van der Wielen samen met filmjournalist Maartje Willems in gesprek over de laatste films. Volg Radio Cinema via Nooit Meer Slapen en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1