appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Podcast De Dag: hoe je informatie geheimhoudt tijdens een parlementaire enquête

ANP
woensdag 6 maart 2019 | NOS | NTR | Redactie

Boos, voorzichtig positief of een vermoeide zucht. Groningers reageren uiteenlopend op het nieuws dat er een parlementaire enquête komt naar gaswinning in de provincie Groningen. Parlementaire enquêtes gelden als een relatief zwaar middel, vertelt historicus Anne Bos in De Dag. "Er zijn heel wat ministers en staatssecretarissen door gesneuveld."

Met Bos en politiek commentator Kees Boonman duiken we de geschiedenis in van het middel en blikken we vooruit op de uitkomsten van deze enquête. 

Boonman hoopt vooral dat het onderzoek licht werpt op contracten die zijn afgesloten rondom gaswinning in Groningen. Volgens Bos is de kans klein dat die daadwerkelijk boven tafel komen. "Een parlementaire enquête heeft belangrijke ontsnappingsroutes. Zo kan je informatie geheim houden door een beroep te doen op het belang van de staat."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1