appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Podcast De Dag: kalifaat is bijna verdwenen, waar laten we de bewoners?

AFP
maandag 11 februari 2019 | NPO Radio 1 | Redactie

Volgens president Trump zal IS deze week definitief verslagen zijn. Geografisch gezien klopt dat, maar ideologisch nog niet, volgens correspondent Marcel van der Steen. Hij bezocht afgelopen week de 'laatste' frontlinie en vertelt over zijn reis in De Dag.

Van der Steen sprak er met mensen die het kalifaat ontvluchtten. Niet voor IS zelf, maar omdat het leven er ondraaglijk is geworden. "Er heerst enorme honger: mensen eten dierenvoeding of bladeren om te overleden."

De Dag #262: Het kalifaat is bijna verdwenen, waar laten we de bewoners?

Ondertussen speelt in Europa de discussie of Syriëgangers en hun kinderen teruggehaald moeten worden. Daarover zijn de meningen binnen de coalitie verdeeld, vertelt David van der Wilde, politiek redacteur bij het BNNVARA-programma De Nieuws BV. "Het is een beurse plek: daar zit je niet aan."

Minister Grapperhaus van Justitie onderzoekt of Nederlandse vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen naar veilig gebied gebracht kunnen worden. Dat is geen gemakkelijke opgave, denkt Van der Wilde. "Die mensen zijn wel de believers. Dat zijn geen mensen die een all inclusive vakantie naar Syrië hebben geboekt."

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er rond het middaguur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt. De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1