appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine

Chris Kijne

Chris Kijne is presentator van Bureau Buitenland, elke werkdag te horen van 20:00 uur tot 20:30 uur. 

Sinds zijn start bij de VPRO in 1984 ontwikkelt Chris Kijne zich van schrijvend journalist tot allround radioredacteur en presentator met als specialisatie buitenland. Dit breidt hij eind jaren negentig uit met beeld. Zijn televisiedebuut is de serie Leven en Werken waarin hij met Paul Scheffer en Michaël Zeeman voor de VPRO portretten van een uur maakt van een internationaal gezelschap van schrijvers, kunstenaars, denkers en wetenschappers die een belangrijk stempel hebben gedrukt op de twintigste eeuw.

In de eerste helft van deze eeuw maakt Kijne drie documentaires, onder meer Land van Herkomst over India, met Amartya Sen en Salman Rushdie. Daarna legt hij zich toe op lange interviews voor de televisierubriek Tegenlicht met onder anderen Amos Oz, John Le Carré en Simon Schama. Naast zijn werkzaamheden voor Tegenlicht presenteert hij tegenwoordig op NPO Radio 1 twee maal per week Bureau Buitenland en iedere maandag Met het Oog op Morgen. Hierover zegt hij: “Met het Oog op Morgen is het ideale radioformat op de late avond: een nieuwsprogramma dat terug – en vooruitkijkt, waar ruimte is voor rust, diepgang en een persoonlijke presentatie. Die combinatie maakt het ook het allerleukste radioprogramma om te presenteren.”

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1