appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Kampioenschap PSV is volstrekt logisch

ANP
vrijdag 13 april 2018 | EO | Tijs van den Brink Twitter
Afbeelding

Komend weekend wordt PSV kampioen van Nederland door in Eindhoven Ajax te verslaan. Volgens veel voetbaldeskundigen is dat raar, want Ajax heeft veel betere voetballers, vinden zij. Volkskrant-collega Bart Vlietstra presteerde het afgelopen maandag de transferwaarde van Ajacied-jongeling Matthijs de Ligt hoger in te schatten dan de waarde van de complete selectie van PSV. De man heeft vast van heel veel dingen veel verstand, maar dit was echt een bizarre bewering.

PSV heeft dit jaar namelijk een uitstekend team. Neem bijvoorbeeld doelman Jeroen Zoet. Hij is dit seizoen met afstand de beste keeper van Nederland, kreeg al twaalf keer geen enkel tegendoelpunt, terwijl er maar liefst 120 keer op doel werd geschoten, berekende het weekblad Voetbal International. Echt, staat geen maat op.

Rechtsback Santiago Arias speelt ook het beste seizoen uit zijn carriere. Hij verdedigt altijd agressief in de goede zin van het woord, maakt zijn tegenstanders gek door de hele wedstrijd op te blijven komen en heeft een uitstekende voorzet in de benen (zes assists!). Het zou mij verbazen als hij deze zomer, na een uitstekend WK voor Colombia, niet verkast naar een Europese (sub)topclub.

De overige drie verdedigers, Daniel Schwaab, Nicolas Isimat-Mirin en Joshua Brenet, horen individueel (nog) niet bij de beste spelers. Schwaab is wel mentaal supersterk en Brenet kan als Arias straks is verkocht prima uit de voeten als rechtsback. Dan moet ik nog zien wie dat in Nederland beter gaat doen dan hij. 

Detail: de hele verdediging kostte PSV vrijwel niks. Brenet en Zoet werden door de club zelf opgeleid en Schwaab, Isimat-Mirin en Arias werden allen voor een prikkie opgehaald bij hun vorige club.

Op het middenveld speelt aanvoerder Marco van Ginkel misschien wel zijn beste seizoen ooit. Hij legt enorm veel kilometers af, schiet elke penalty die PSV krijgt raak en weet ook nog eens regelmatig aan het einde van de wedstrijd een velddoelpunt te maken, omdat zijn tegenstanders dan met hun tong op de schoenen lopen en hij nog zo fris als een hoentje is. Jorrit Hendrix en Bart Ramselaar ogen misschien niet spectaculair, maar zijn vanwege hun taaiheid (Hendrix) en ijver (Ramselaar) van onschatbare waarde voor het team.

En dan hebben we de aanval nog niet gehad. Op topscorer Hirving Lozano staat geen maat. In zijn eerste seizoen in Eindhoven (er komt heus een tweede seizoen, zo verzekerde een medewerkster van de PSV-fanshop mij onlangs) scoorde hij al vijftien keer, was voortdurend dreigend en gaf ook nog eens flink aantal voorzetten waaruit werd gescoord. Zijn doelpunt tegen AZ afgelopen weekend werd door velen AZ-keeper Bizot aangerekend, maar wat een tijger kwam er op Bizot af zeg…

Over Luuk de Jong kunnen we kort zijn: terwijl hij dit seizoen begon op de bank, maakt hij nu een uitstekende kans om eerste te worden in het Voetballer van het Jaar-klassement van nota bene De Telegraaf! Wat een veerkracht, wat een wilskracht, wat een strijder!

Op de linksbuiten-positie beleefde Steven Bergwijn dit seizoen zijn doorbraak. Eindelijk kwam dat eruit wat velen bij PSV al veel eerder zagen. Heer-lij-ke voetballer! En dan vergeet ik nog bijna Gaston Perreiro, die ALTIJD scoort in topwedstrijden, dus ook dit weekend tegen Ajax.

Natuurlijk, ik zie ook wel dat dit elftal niet elke week briljant speelt. Echt, het kan veel beter volgend jaar. Maar de communis opinio dat dit een heel matig team is dat alleen maar kampioen wordt omdat ze heel veel geluk hebben, door de scheidsrechters wordt gematst en de rest van de clubs er een potje van maakt, verdient echt nuancering. 

Bij deze.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1