appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Het morele kompas van links is zoek

ANP
donderdag 15 maart 2018 | EO | Arend Jan Boekestijn Twitter
Afbeelding

Hoe is het toch mogelijk dat in Rotterdam GL, SP en de PVDA überhaupt bereid waren om met NIDA een Links Verbond te sluiten? Natuurlijk, deze partijen droomden van een linkse coalitie die Leefbaar Rotterdam zou uitsluiten en met D66 misschien wel een meerderheid zou kunnen behalen. Zij wisten echter ook heel goed dat hun waarden niet altijd strookten met die van NIDA.

NIDA is immers een diep religieuze partij die op allerlei gebieden botst met de traditionele linkse agenda die gericht is op bijv. de emancipatie van vrouwen en homo’s. Het was slechts een kwestie van tijd dat die verschillen weer naar voren zouden komen.

In 2015 zegt Nourdin el Ouali in een dubbelinterview in NRC-Handelsblad dat hij een voorstander is van gelijke rechten voor vrouwen, homo’s en Joden maar zo voegde hij eraan toe: “religieus zie ik homoseksualiteit als zonde.” Dat is niet een uitspraak waarmee je bij links carrière kan maken..

Bovendien wisten de Rotterdamse afdelingen van de SP, PVDA en GL heel goed dat een vertegenwoordiger van NIDA gesproken had op een Hamas-conferentie. Dat een andere partijgenoot gesproken had bij een pro Erdogan demonstratie georganiseerd door de Nederlandse tak van de AK-partij. Dat NIDA ook met deze partij over de Erasmusbrug was getrokken. Dat Nourdin nog steeds met grote bewondering spreekt over de inmiddels van zijn voetstuk gevallen Moslimbroeder Tariq Ramadan, terwijl links nu eindelijk inziet hoe fout het is geweest om met deze man in zee te gaan.. Dat Kandidaat-raadsleden van NIDA een bijeenkomst van de Nederlandse tak van de AK-partij van Erdogan bijwoonden. Dat NIDA wordt gesteund door de Nederlandse AK-partij en dat een voormalig bestuurslid op de NIDA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staat. 

SP, PVDA en GL waren dus gewaarschuwd zou men denken.

Turkije

Dankzij het speurwerk van de onvolprezen journalist Carel Brendel weten wij dat de Nederlandse AK-partij onlangs op een bijeenkomst Nourdin heeft bedankt voor zijn begrip voor de Turkse aanval op Afrin. Erdogan destabiliseert dus Turkije en de regio en NIDA hoort dat allemaal vriendelijk aan. Geen wonder dat GroenLinks-kamerlid Zihni Ozdil zich op twitter in bedekte termen uitsprak tegen een 'Links Verbond' met NIDA.

En dan zijn er nog die nare praktijken van DENK, de grote rivaal van NIDA. DENK is net als NIDA nogal op de hand van de Turkse president Erdogan. Zij gaan daarbij zo ver dat Nederlandse Kamerleden van Turkse komaf (waaronder GL, PVDA en SP) die de Armeense genocide willen erkennen met kwalijke filmpjes worden gebrandmerkt.

De drie linkse partijen wisten dondersgoed dat NIDA zich nooit van deze praktijken van DENK heeft gedistantieerd. 

IS-tweet

De drie linkse partijen hadden dus helemaal niet verbaasd hoeven te zijn dat NIDA nog steeds achter de verwerpelijke tweet van 2014 van Nourdin staat waarin de staat Israël en IS moreel gelijkwaardig worden geacht. De verdedigingslijn van Nourdin bij Pauw maakte de zaak er niet beter op. Hij komt nog steeds op voor een medewerkster van het Nationaal Cyber Security Center die dezelfde complottheorie aanhing en daarover zelfs meende te moeten twitteren.

Alsof dit soort instituties met complotdenkers ons land veilig kunnen houden! Maar nee hoor, Nourdin heeft daar geen problemen mee en speelt gretig en zelfvoldaan de kaart van de vrijheid van meningsuiting.

Besef

Het heeft lang geduurd en het kwam veel te laat maar eindelijk besefte links dat Nourdin niet beloond moest worden voor zijn fascinatie met partijen en personen die de rechtsstaat aan hun laars lappen. Twee van de drie linkse partijen kwamen tot de conclusie dat die tweet uit 2014 toch echt niet kon.

GroenLinks was het felst, hoewel Klaver net in Buitenhof zijn liefde voor het heerlijk linkse NIDA had beleden maar paar uur daarna als een blad aan een bom omging. PVDA was eerst fel maar later vooral onduidelijk. Alleen de SP weerstond de druk vanuit Den Haag. Het leek erop dat de partijtop van GL en PvdA het beslissende zetje gegeven had voor een besluit dat de lokale leiders zelf niet durfden te nemen. SP Rotterdam is kennelijk aan het privatiseren wat voor zo’n partij ook wel weer geestig is.

Nourdin bestond het vervolgens om bij Pauw te klagen over de lange arm van Klaver die de samenwerking met NIDA verbood. NIDA is het notabene zelf die de moeder der lange armen faciliteert. De lange arm van Ankara is maar wat blij met de steun van Nourdin. 

Het is een gotspe. NIDA werkt dolbewust mee aan het opzetten van een deel van de Nederlandse bevolking (van Turkse komaf) tegen een ander deel van de bevolking (van Koerdische komaf). Het is veelzeggend dat Links geen problemen had om met zo’n partij samen te werken. Vroeger meende Links een monopolie op de moraal te hebben. Tegenwoordig kan niemand meer het morele kompas vinden.

Oud-kamerlid Arend Jan Boekestijn is commentator bij Dit is de Dag

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1