appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

De politiek redacteur heeft een heel zwaar leven

ANP
vrijdag 9 maart 2018 | EO | Bertine Moenaff Twitter
Afbeelding

Zowel Geert Wilders als Thierry Baudet hebben het NOS-verkiezingsdebat van vandaag op NPO Radio 1 afgezegd. Een cadeautje voor alle partijen. Behalve politieke redacties. Die hebben in dit soort tijden een heel zwaar leven.

PVV aanhangers zullen er niet om malen en ook Forum voor Democratie aanhangers zullen Thierry gelijk geven. Laat de rest maar ‘debatteren’, wij laten ons niet in een hoek duwen. Deze partijen hebben het podium ook niet per se nodig, ze doen het vooral goed op hun eigen kanalen op sociale media. Waar ze hun aanhang gericht en ongefilterd kunnen bereiken onder eigen regie.

Maar ook partijen als D66 en de PvdA hebben baat bij deze afzeggingen. Een nieuw moment om je af te zetten tegen je favoriete tegenpool. Alexander Pechtold wentelt zich nog een keer in zijn eigen gelijk en Lodewijk Asscher schrijft een guitige parodie op het hele gebeuren.

Verkiezingsdebatten georganiseerd door loterijen zoals de NOS doet, zijn een handige manier om verschrikkelijk vermoeiende onderhandelingssessies te vermijden. Die partij wil niet met die partij en het liefst wel met die partij. Maar niet of juist wel over dit of dat onderwerp. 

Bij Dit is de Dag gebeurt het aan de lopende band. In ons format organiseren we graag debat en discussie en daar gaat aardig wat werk in zitten om twee of meer tegenpartijen aan tafel te krijgen. Debatten worden aan de lopende band afgehouden. Vaak omdat partijen niet kunnen, maar vaak ook omdat ze niet willen. Omdat het onderwerp niet lekker profileert. Omdat ze niet tegenover een partij willen zitten die eigenlijk dichtbij hun staat en een concurrent is. Omdat ze een niet zo lekkere geschiedenis met een onderwerp hebben. Veren hebben moeten laten in een coalitie. Etcetera. Niemand wil in de verdediging zitten. 

Je kan er als redactie soms een punthoofd van krijgen. Als Wilders of Baudet een debat afzeggen, spreekt iedereen er (terecht) schande van. Maar weglopen voor het debat gebeurt all the time. Bij elke partij.

En dus bellen wij ons elke dag een slag in de rondte.

Bertine Moenaff is politiek redacteur bij Dit is de Dag.

Volgende week mogen Haagse en lokale politici in debat met het publiek! Dit is de Dag presenteert dan elke werkdag van 18:30-19:30 op locatie De Peiling van Tijs.

Maandag 12 maart komt het CDA naar BANK15 in Tilburg. Te gast: Sybrand Buma, minister Ferd Grapperhaus en lijsttrekker Erik De Ridder.

Dinsdag 13 maart komt de ChristenUnie naar Schuitemaker Vis en Horeca aan de Voorstraat in Katwijk. Gert-Jan Segers is er, met zijn lokale kopstuk Gerard Mostert Jr.

Woensdag 14 maart gaan we met GroenLinks naar Haarlem. Jesse Klaver en lijsttrekker Robbert Berkhout zijn van de partij in het Toneelschuurcafé.

Donderdag 15 maart zijn we met Partij van de Arbeid in Leiden. Marleen Damen en haar partijleider Lodewijk Asscher zijn bij ons in Belgisch biercafé Olivier.

Vrijdag 16 maart sluiten we de week af met de SP in Zutphen, te gast zijn o.a. Lilian Marijnissen en lijsttrekker Mathijs ten Broeke in het Volkshuis.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1