appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Twente - Sparta: 'Verbeek kan als trainer ook een negatief record halen'

Andy Houtkamp
zondag 18 februari 2018 | NOS | Andy Houtkamp Twitter

Wie aan het begin van het seizoen had gezegd dat FC Twente tegen Sparta in februari de wedstrijd zou zijn tussen de nummers laatst en voorlaatst zou niet serieus worden genomen. We horen eigenlijk al vele weken dat vooral FC Twente een dermate sterke selectie heeft dat de club niet in de problemen zou komen.

De stand op de ranglijst en de cijfers vertellen voor de Tukkers een heel ander verhaal. De 17e plaats in de eredivisie met 16 punten. Slechts 2 punten meer dan Sparta en 1 punt minder dan Roda JC. De wisseling van trainer, Rene Hake moest gaan en Gert-Jan Verbeek kwam, heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Sinds de komst van Verbeek pakte FC Twente 7 punten in 13 wedstrijden met 1 overwinning (1-2 uit bij NAC).

Maar het opvallendste in mijn ogen is het feit dat er thuis al 7 wedstrijden niet meer is gewonnen (6 onder leiding van Verbeek). Slechts 2 gelijke spelen en 5 verlieswedstrijden kunnen we noteren. Dat is een evenaring van het negatieve clubrecord uit het seizoen 1966/1967. Verbeek kan ook een negatief record halen als trainer. Hij kan de eerste trainer worden die met FC Twente geen van zijn eerste 7 thuisduels wint. Rene Vandereycken bleef in 2002 ook zonder winst in zijn eerste 6 thuisduels met Twente maar wist toen de 7e thuiswedstrijd te winnen van Vitesse.

En het is nog maar 8 jaar geleden dat FC Twente voor de eerste en voorlopig laatste keer landskampioen werd. Onder Steve McLaren en met Joop Munsterman als de grote leider van de club werd het voor Enschede een onvergetelijk jaar. Helaas werd daarna de teloorgang ingezet en zelfs leek het er op, enkele jaren geleden, dat de roemruchte fusieclub ten onder zou gaan aan financieel wanbeleid en interne strubbelingen. Met moeite werd FC Twente op de been gehouden door de gemeente Enschede en kan men nog op het hoogste niveau acteren.

Maar nu staat het water weer tot aan de lippen. Degradatie zou misschien wel het einde van de club in de huidige vorm kunnen betekenen. Persoonlijk zou ik dat ook een drama vinden. Een club met zo’n mooi stadion, geweldige achterban en prachtige historie mag niet verloren gaan. Maar dan zal er wel wat moeten gebeuren.

Heb ik zelf een voorkeur, zul je je misschien afvragen. Meestal wel, maar in dit geval niet. Zo is FC Twente een van de meest gastvrije clubs in de eredivisie met Loed Ten Cate in de persruimte. Ook de omstandigheden om te werken zijn optimaal, afgezien van een enge, doorzichtige, lange trap die je op moet richting de commentaarposities.

Maar ook Sparta en dan vooral Dick Advocaat heeft een apart plekje in mijn hart. Lang geleden heb ik kort gewerkt Sport 7. Dick Advocaat was trainer van PSV en een wedstrijd van de Eindhovenaren was één van de laatste die ik verslagen heb voor de teloor gegane sportzender. Toen ik niet lang daarna werkloos thuis zat kreeg ik een lieve brief van Advocaat. Hij wenste mij sterkte en voegde er aan toe dat het vast wel weer goed zou komen met mijn carrière. Gelukkig had hij een vooruitziende blik. Zondag zie ik hem weer en dat is altijd een feestje.

De wedstrijd FC Twente-Sparta is aankomende zondag om 14.30 uur te horen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. 

 

Andy Houtkamp is voetbalcommentator bij NOS Langs de Lijn. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1