appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Theo Hiddema bij de FEBO

ANP
zondag 11 februari 2018 | BNNVARA | David van der Wilde Twitter
Afbeelding

Het partijleidersdebat in De Balie was spannend, spectaculair en smullen. Toch verkoos Theo Hiddema halverwege de FEBO boven de politici. David van der Wilde geeft hem geen ongelijk. 

Theo Hiddema staat aan de bar van De Balie. Hij komt net terug van de FEBO. “Wat een poppenkast!” Hij heeft het over het debat dat binnen nog in volle gang is. Zijn compagnon Thierry Baudet wordt hard aangevallen over klimaatverandering en racisme. Het is een spectaculaire avond, nationale lijsttrekkers nemen elkaar op hoge toon de maat. Spannend, maar Hiddema had nog niet gegeten en de FEBO zit om de hoek. Soms moet je keuzes maken.

“Dit is toch helemaal niet waar de Amsterdammers zich kwaad over maken?” stelt Hiddema. “Die schelden over veiligheid en woningen. Hier heb je helemaal niets aan. Trouwens, waar gaat je stukkie over?” Precies hierover, is mijn antwoord. Al ben ik het niet helemaal met hem eens. Zo gek is een debat met landelijke kopstukken nou ook weer niet voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Spanning als een donderwolk

Vermakelijk is het wel, die vrijdagavond in De Balie. De zaal zit vol en de spanning hangt als een donderwolk boven de debaters. Voor het eerst staan Baudet en Marijnissen tegenover de gevestigde orde. Asscher voelt de druk van een thuiswedstrijd. Kuzu mag eindelijk met de grote jongens meedoen. Pechtold en Klaver weten dat zij elkaars grote concurrenten zijn in deze stad. Buma speelt het buitenbeentje. En iedereen weet dat alle ogen op de Forum-leider gericht zijn. Na een week onder vuur gelegen te hebben moet Thierry nu schitteren. 

In een debat zonder de keiharde wetten van de televisie krijgt het publiek een onconventionele clash. Baudet ontregelt de boel terwijl Pechtold, Klaver, Kuzu en Asscher vol in de aanval gaan. Het debat is onaangenaam en chaotisch, maar je zit op het puntje van je stoel. Er wordt geschreeuwd, gewezen en vooral door elkaar getetterd. Wanneer de veelbesproken Yernaz Ramautarsing ook het podium op komt stormen is aan alle wetten van de wanorde voldaan. Met de gemeenteraadsverkiezingen heeft het weinig meer te maken.

Espresso

Als ik tussendoor even naar de wc ga zie ik tot mijn stomme verbazing Theo Hiddema aan de bar staan. Hij heeft net een espresso besteld. Nee, hij is niet weggelopen vanwege de aanvallen op zijn partijleider. De nummer twee van het FvD had nog niet gegeten en kon deze poppenkast best missen. Hier had hij als Amsterdammer maar weinig aan, vertelt hij terwijl hij door zijn koffie roert. 

Daar heeft Hiddema een punt. Toch kun je prima een debat voeren over lokale thema’s met landelijke leiders. Zeker nu gemeenten zo veel te zeggen hebben over grote onderwerpen als wonen, zorg en sociale zekerheid is het niet raar om juist de Haagse kopstukken om standpunten te vragen. Zij kunnen op grote lijn de ideeën van de partij uitdragen. Natuurlijk zullen ze op nuances verschillen met hun lokale lijsttrekkers, maar om een beetje een beeld te krijgen kan zo’n landelijk debat geen kwaad. Maar dan moeten die kopstukken wel meewerken.

Het zwaartepunt in De Balie lag uiteindelijk toch weer bij thema’s als klimaatverandering en vooral culturele vraagstukken. De Binnenhofbewoners hebben blijkbaar besloten dat identiteit belangrijker is dan onderwerpen als thuiszorg, huurhuizen of bijstand. Zonde, als je het mij vraagt. Ik denk dat zowel de lokale afdelingen als de kiezer best blij zouden zijn met debatten over wat de thuiszorg mag kosten en wie er voor betaalbare huizen moet zorgen. Al denk ik dat het voor Hiddema weinig had uitgemaakt en hij ook dan naar de FEBO was gelopen. Eten moet je toch.

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1