appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Een sprong in het duister met Thierry Baudet

ANP
vrijdag 9 februari 2018 | EO | Bertine Moenaff Twitter

Aan het einde van de eerste 100 dagen van het kabinet Rutte III legde minister van binnenlandse zaken Kajsa Ollongren (D66) een bommetje in haar Ien Dales speech over het belang van de Nederlandse grondwet. Een uitspraak waar Baudet gretig gebruik van maakte door nogal bombastisch in een sjiek hotel aan te kondigen dat hij aangifte wil doen tegen een minister die hem onheus zou bejegenen. Klopt het wat Ollongren stelde?

Volgens Kajsa Ollongren zijn populistische partijen als Forum voor Democratie een bedreiging voor de kernwaarden van Nederland. Premier Rutte en collega minister Slob namen daar deze week geen afstand van, desgevraagd door linkse partijleiders en journalisten of zij namens het hele kabinet sprak. Ollongren stelde in haar Ien Dales speech: “De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: Het praten over rassen in het politieke debat.”

Is het werkelijk zo dat Baudet geobsedeerd is door ras? Ollongren refereert aan een debatevenement vorige maand in De Balie waarin Thierry Baudet samen met oud GroenLinks leider Femke Halsema te gast was bij Yoeri Albrecht. Baudet was in het bewuste fragment niet zelf begonnen over ras. Femke Halsema confronteerde hem met door haar opgeduikelde uitspraken gedaan in 2016 door FvD-kandidaat Yernaz Ramautarsing - zelf van Surinaamse komaf en notabene tegenstander van Zwarte Piet - over wetenschappelijk onderzoek naar IQ-metingen in verschillende landen.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Thierry Baudet en Femke Halsema in De Balie 31-01-2018

Baudet verweet Halsema en anderen zelf geobsedeerd te zijn door dit soort kwesties en zei er verder niks vanaf te weten en de uitspraken voor de rekening van Ramautarsing te laten en wetenschappers die er wél verstand van hebben. Om er aan toe te voegen: "Mijn eigen visie is in elk geval dat we het in dit land een beetje gezellig met elkaar moeten hebben. En dan is het ontzettend belangrijk dat je positieve waarden met elkaar deelt." Doorgevraagd op wat hij van de IQ-opmerkingen vindt, zegt hij: “Ik heb geen reden om aan te nemen dat dat zo is, maar ik heb ook geen reden…” En dan vervalt de zaal in boe-gezucht.

Die laatste uitspraak van Baudet komt overigens wel overeen met wat hoogleraar crossculturele psychologie Fons van de Vijver gisteren ook stelde in Dit is de Dag over de vraag wat IQ-testen zeggen over verschillen in intelligentie tussen verschillende volkeren: "Wij weten het niet. De sprong van IQ-tests naar intelligentie is een sprong in het duister."

Verwarrend

Baudet heeft ettelijke keren voor een microfoon moeten stellen dat hij afstand neemt van racisme en er niks mee te maken wil hebben. Dat was het antwoord nadat bleek dat hij uren heeft zitten te dineren met de Amerikaanse white supremacist Jared Taylor (Baudet zou nu eenmaal allerlei soorten denkers willen spreken…), nadat hij uitspraken had gedaan over homeopathische verdunning (dat moest je vooral cultureel en op waarden interpreteren) en na uitspraken uit 2015 waarin hij op AmsterdamFM stelde: "Ik wil dat Europa dominant blank en cultureel blijft zoals het is". Ook dat moest je cultureel interpreteren volgens hem...

Het is heel verwarrend allemaal.

Ook omdat ik Thierry Baudet ken van zijn verleden als commentator bij Dit is de Dag. Hij was overigens ook lid van het ‘Filosofisch Elftal’ van dagblad Trouw en redactie-adviseur bij het tv-programma Buitenhof. Baudet is een enorme charmeur die wel eens complimentjes maakte over mijn jurkje of mijn luchtje en toen ik getrouwd bleek te zijn tegen me zei: "Wat een vreselijk nieuws!" Ik kon daar wel om lachen.

Ik zou het zelf lastig vinden om Thierry Baudet een racist te noemen. Dat is een heel zwaar verwijt wat je heel helder moet aantonen. Ik vind dát een sprong in het duister.

Bertine Moenaff is politiek redacteur bij Dit is de Dag.

PS: Hier overigens wat gratis advies hoe om te gaan met racisme:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
How to tell someone they sound racist

 

 

 

 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1