appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Overnachting
STER Advertentie

Trump heeft geleerd van Miss Universe

EPA
vrijdag 26 mei 2017 | EO | Bertine Moenaff Twitter
Afbeelding

Dit was de week van Donald Trumps allereerste buitenlandse reis als President van de Verenigde Staten. Een opmerkelijke trip langs heilige plekken van drie wereldgodsdiensten met een gemeenschappelijke aartsvader: islam, jodendom en christendom, in die volgorde. Trumps belangrijkste boodschap: vrede op aarde. Een beetje zoals de boodschap van deelnemers aan de Miss Universe-verkiezingen die hij ooit organiseerde.

Waar in 2009 toenmalig President Barack Obama nog kritisch bejegend werd omdat hij een handreiking maakte naar de moslimwereld met een grote speech in Cairo, liet nu ook President Donald Trump zich van zijn zachte, interconfessionele kant zien. Het Witte Huis moest naderhand zelfs nog spinnen dat zijn speech toch echt wel ook ‘tough’ was zoals we Trump kennen.

Maar de President, wiens ministerie van justitie gisteren nog liet weten naar het Hooggerechtshof te willen gaan om het inreisverbod voor zes moslimlanden te herstellen voor de veiligheid van het land, liet eerder in dezelfde week in zijn speech in Riyad weten dat uiteindelijk ‘meer dan 95 procent van de slachtoffers van terrorisme zelf moslim zijn.’

De speech – duidelijk niet door Trump zelf geschreven  – leek ook islam te willen loskoppelen van terreur met zinnen als: "Elke keer wanneer een terrorist een onschuldig persoon vermoordt, en daarbij valselijk de naam van God aanroept, zou dat een belediging voor elke gelovige moeten zijn. Terroristen aanbidden geen God, ze aanbidden de dood."

En behalve voor een lucratieve wapendeal, was Trump ook in Saudi Arabië voor de opening van het Global Center for Combating Extremist Ideology, die als opdracht heeft extremistische boodschappen wereldwijd te monitoren. Hij had er hoge verwachtingen van in Riyad: "Met Gods hulp zal deze top het begin van het einde markeren voor hen die terreur bedrijven en de kwaadaardige ideologie verspreiden. En tegelijkertijd, bidden we dat deze speciale bijeenkomst op een dag herinnerd zal worden als het begin van vrede in het Midden Oosten – en wellicht zelfs over de hele wereld."

Trumps ambitie kent geen grenzen. Als een ware Miss lijkt hij er heilig in te geloven dat hij vrede op aarde kan brengen. Na zijn ontmoeting met Paus Franciscus, twitterde hij enthousiast: "Honor of a lifetime to meet His Holiness Pope Francis. I leave the Vatican more determined than ever to pursue PEACE in our world."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De man die eerder nog hopeloos met de Paus overhoop lag vanwege hun verschil in mening over muren, klimaat en wapenhandel leek in Rome in de zevende hemel en paste zelfs zijn Twitter behang aan met een (korrelig) plaatje van zijn ontmoeting met de Paus. (Inmiddels vervangen door een andere fraaie zwartwit Vaticaan foto). 

Meer dan ooit is Donald Trump naar eigen zeggen gedreven om wereldvrede na te streven. Maar een dag later, op de NAVO-top in Brussel, bleef de gebruikelijke steunbetuiging voor Artikel 5 waarin de bondgenoten elkaar bescherming beloven, achterwege.

De wereld is er niet gerust op.

Amerika-watcher Bertine Moenaff is politiek redacteur bij Dit is de Dag

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1