Opinie & Commentaar

The noble art of soccer…

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. The noble art of soccer…

OMT-lid Karoly Illy, ergens aan een babbeltafel, vond het onbegrijpelijk dat de basisscholen dicht bleven. Bijval bij ons thuis, maar wel puur gevoelsmatig, zeg ik erbij.

Hij vond het ook gek dat er 'doorgevoetbald' werd. De in dezelfde studio aanwezige Jack van Gelder pareerde juist en beschaafd: voetbal zorgde juist in deze weken dat we op een of andere manier 'vertier' zoeken in onze wereld die langzaam tot stilstand komt. Illy haalde in de late rebound zijn keuteltje terug.

Wees blij, dacht ik al een maand of wat geleden, dat er nog gevoetbald wordt, ook al is de uitoefening zeer matig. Wees blij dat je, op een doordeweekse avond, naar FC Utrecht, Emmen en Willem II kan kijken op ESPN. Juist, het is niet om aan te zien, maar daar gaat het nu niet om.

Compensatie

Bij het generaal ophokken van de bevolking moet je datzelfde volk ook iets geven als compensatie, nietwaar? Of de bepaald niet als sportkenner bekendstaande M. Rutte te Den Haag die gedachte zelf gebruikte toen de profcompetitie voetbal (voor mannen en een dag later pas voor vrouwen, zoals onze voortvarende minister van sportzaken, Tamara van Ark toen kirrend opmerkte) de zegen van de regering kreeg om 'doorgang' te vinden, weet ik niet, maar voor velen is die doorgang, gekoppeld aan het uitzenden ervan op de publieke en vooral ook op de commerciële televisie, een zegen.

Kijk naar de kijkcijfers en je weet genoeg.

Voetbal scoort

Voetbal scoort en als René van der Gijp in het bekende decor van Veronica Inside uit de losse pols een voetballer neerzet als een kluns met de simpele bewoording:” Die kan er toch geen kut van” is dat duidelijk; kenmerkend voor de sfeer waarin het gezegd wordt en zeer hoogstwaarschijnlijk ook waar.

Die voetbalpraatshow die door kuisheidsridders (en sinds kort ook door Lillian Ploumen) lichtelijk verafschuwd wordt, komt vaak met kundige en rake analyses en vooral duidelijke stellingnames.

Eens in de zoveel tijd luister ik ook heel graag naar oud-speler Willem Kieft die, uitgeweken naar graziger weiden, ook met een kleine vileine glimlach over een zichzelf overschattende voetballer van PSV kan zeggen: "Maar zo goed is hij toch ook weer niet", waarna een zachte, typische Kieft-lach verschijnt ter onderstreping van zijn woorden. Door Kieft bekritiseerd te worden, komt, opmerkelijk, niet zo hard aan voor de betrokkenen. Maar dan, als je de woorden weegt…

En ja, ik ben het heel vaak eens met Johan Derksen, ook als hij, uit de losse pols, in eenvoudige en soms platte en soms vulgaire taal trainers, scheidsrechters, collega’s, spelers, coaches, bestuursleden en andere bobo’s onder de mat veegt.

Een sport die zeker in Europa de bijna enige is die 'toegestaan' wordt de competitie voort te zetten (ook al is het verboden publiek in de stadions te ontvangen) mag het opperwezen op de blote knieën danken. Ja, zij, de voetballers mogen nog spelen. Ja, die wedstrijden worden uitgezonden op de televisie. En ja, daar mag die wereld uiterst tevreden mee zijn.

Nogmaals: kijk naar de kijkcijfers en je snapt het.

Matig spel

Je mag dan echter ook wel een beetje kwaliteit van die voetballers vragen, maar daar schort het ineens aan en dat vind ik dus weer opvallend. Ik heb mezelf getest en heb een aantal wedstrijden achter elkaar bekeken. Gewoon lukraak; uit Engeland, zelfs Duitsland, de Nederlandse Eredivisie en soms kwam ik ook weleens uit in die Keuken Kampioen-afdeling van ons land.

Hemelse goedheid wat werd er vaak matig gespeeld. Of zoals het medium Van der Gijp twee weken geleden lachend opmerkte: "Het is toch niet zo heel moeilijk om de bal naar iemand in hetzelfde shirtje te schoppen."

Ja, dat blijkt het wel te zijn. Vaak toch.

Na Ajax-PSV (2-2) vroeg ik aan kenner Marco van Basten of ik naar goed voetbal had gekeken en zei hij volmondig "ja" en knikte als ondersteuning. Dan neem ik aan dat het zo was.

Tegenvallende beker

Ik zag ook een deel van de wedstrijd tussen Ajax en AZ (voor de beker) en verbaasde me erover dat zovele passes niet aankwamen (mede door de wind, moest ik begrijpen) terwijl deze spelers toch goed getraind zijn, bij de Nederlandse top horen en in ieder geval als jonge, uitstekend betaalde vedetten door het leven gaan.

De gevierde doelman van de Alkmaarders, ook een Oranjeklant bleek me, schopte zonder blozen de bal gewoon meters over de zijlijn bij het uittrappen waarbij hij toch waarschijnlijk een medespeler trachtte te bereiken. Niemand keek ervan op.

Ik zag de bewierookte en jonge AZ-spelers nauwelijks bij machte gedurende minuten achter elkaar op de aanvalshelft te komen, ik zag een collectief onvermogen om structuur in het spel te brengen en op basis van vaardigheid een tegenstander te passeren. Het spel leek nergens naar en dit waren dus twee topteams. Zei men.

Ik zag, kortom, een nogal stevig tegenvallende partij. Een dag later zag ik dat meer dan zeshonderdduizend mensen op enig moment naar dit knoeiwerkje hadden gekeken. Vaderlanders die, in deze krankzinnige tijden, opgehokt en al, vertier zochten bij een voetbalbekerwedstrijdje waarin de Ajax-ploeg acht invallers had opgesteld.

Piekprestatie van grabbelaars

Ik bedoel; zulke zaken kunnen voorkomen; soms valt het mee en soms valt het tegen, maar het komt me voor dat er inderdaad (dixit Van der Gijp-Kieft-Derksen) wel heel matig gevoetbald wordt door het collectief aan 'Nederlandse clubs'.

Met daarbovenop nog een piekprestatie van allerlei grabbelaars, van heinde en verre gehaald, die 'keeper' heten te zijn, maar die eerder in aanmerking komen voor een verzamelnaam zoals mijn oud-voetbaltrainer, mijnheer Wijnands, vroeger altijd zei: "Dat is geen keeper, dat is een ballen-tegenhouder."

Van dat laatste slag heeft de Nederlandse Eredivisie er helaas veel te veel en waar ze die jongens gevonden hebben mag Joost weten.

Andere sporten

Maar oké, wees blij, in deze zwartgallige dagen van angst en stilte, dat je al die voetbalwedstrijden, als je tenminste zin hebt, kunt zien. Live of in samenvatting, als het moet de hele nacht door in ettelijke herhalingen…voetbal is. Of het nou niet zo heel goed uitgevoerd wordt of niet, de redding voor velen om de zwaarwegende verveling even weg te schuiven.

Toen, in december 2020 bekend gemaakt werd dat de 'noble art of soccer' de zegen kreeg van vele kabinetten van Europese landen om doorgang te vinden, stonden alle andere sporten (door Johan Derksen krachtig en onterecht B of C-sporten genoemd) beteuterd te kijken.

Ook daar kon ik me iets bij indenken. Hoe je het in je maffe hoofd haalt (als beslissing nemer) de nationale hockeycompetities vrouwen en mannen in ons land gewoon stil te zetten, is me een raadsel. Dat zijn nou, per definitie, twee afdelingen waar échte topsport wordt gespeeld en ook door mensen die nog steeds hopen in Olympisch Tokio uit te komen. Er wordt in de openlucht gespeeld…dus?

U zegt: niemand wil die wedstrijden op de televisie zien?

Dat zou heel best kunnen…

Indoorsporten

Dat indoorsporten in de koelkast werden gezet was weer wel begrijpelijk (ventileren van die zalen, nietwaar) en nu basketballers, handballers en volleyballers wel weer mogen optreden, hoe gaat dat met de avondklok?

Ik neem namelijk aan dat voetbalploegen na half negen 's avonds een 'laissez passer' van ome Mark toegeschoven krijgen, maar hoe zit het met die andere topsporters? Kunnen ze trainen? Spelen? Zij niet en voetballers wel? Waarom?

Neen, de voetbalwereld mag de beide vuistjes dichtknijpen; genoeg aandacht, genoeg 'air-time', maar, en dat is vreemd, juist te weinig kwaliteit.

Om nog eenmaal bij René van der Gijp uit te komen. Hij schept er enorm veel plezier in de werkelijk allergrootste flaters van dure profvoetballers even simpel op een rijtje te zetten.

Het is Comedy Capers en beter. Je weet niet wat je ziet en met 's mans mimiek erbij en de toevoeging "die kunnen er he-le-maal niets van", ben je tot de kern van de zaak gekomen.

Avondlol

Als er dan ook nog een samenvatting van een persconferentie van Ajax-coach Erik Ten Hag vertoond wordt, is de avondlol compleet.

Aan de andere kant: waar staat dat als je een goede voetbalcoach bent, je ook meteen een goed redenaar moet zijn.

Hoewel, ik schakel dan nu vaak door naar de NFL of de NBA of NCAA en dat kost me dan aanzienlijke slaapuren en toch ook meer warme gevoelens. Toegegeven, daar worden ook blunders begaan en er wordt daar ook gemist, maar het wordt nooit lachwekkend.

Waarom juist de voetbalwereld toegestaan heeft zo diep te zakken, is me een raadsel. Nu we, met velen, voetbal op de televisie als dukdalf in ons bestaan kiezen, valt pas op hoe matig deze sport uitgevoerd wordt. Jammer.

Het wordt dan vrijdagochtend en op Nu.nl staan de volgende 'headlines': VVV haalt nieuwe Griek, Heracles vindt met Turks international gewenste spits en 'Verhuur Feyenoorder Narsingh aan FC Twente bijna rond'.

Feyenoord heeft een Senegalees talent gekocht en bij Emmen huizen inmiddels drie nieuwe spelers, een van hen een talent uit, ik meen, Peru. ADO heeft een 27-jarige Oostenrijker aangeschaft plus een transfervrije doelman. Of een ballen-tegenhouder?

Oftewel de stand van zaken in het Nederlandse voetbal.

Dusty Springfield zong het vroeger al: Wishing and hoping. Goed lied, met de volgende tweede regel: "Thinkin' and prayin’ and plannin’ and dreamin’ each night."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie