Opinie & Commentaar

Geef Donald Trump een kans!

foto: Still van CNNfoto: Still van CNN
  1. Nieuwschevron right
  2. Geef Donald Trump een kans!

[EO] Nee, ik zou niet op Donald Trump gestemd hebben als ik in Amerika woonde. Er is ontzettend, ontzettend veel op deze man aan te merken. En toch ga ik het in deze column voor hem opnemen. Althans, ik ga je vragen een beetje terughoudend te zijn met het tonen van je afkeer.

Dat zit zo. Afgelopen woensdag gaf Trump z’n eerste persconferentie en omdat we daar in Dit is de Dag uitgebreid over door wilden praten, bekeek ik de persconferentie integraal.

Nabeschouwing persconferentie Trump met Tom Jan Meeus en Thierry Baudet

Omdat het niet voortdurend interessant was, week ik af en toe even uit naar m’n tijdlijntje op Twitter. Even spieken wat daar was opgevallen.

Ehm, dat viel niet mee. Een walm van afkeer tegen de aanstaande president van Amerika steeg op. "Wat een gewauwel!", "moeten we hier vier jaar naar luisteren?", "als de dronken oom die ook nog iets wil zeggen op de bruiloft…" en zo ging het maar door.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Begrijp me goed: ik ben voor vrijheid van tweets! Dus roep wat je wilt. Maar het is totaal oninteressant, dat gejeremieer over Trump. Iedereen doet het. En het is zo gemakkelijk bij deze man. Terwijl hij nog moet beginnen! Hij is nog niet eens president en hij is door velen al als volkomen incapabel weggezet.

Ik doe mijn best nieuwsgierig te zijn naar zijn prestaties als president. Feit is dat de beurskoersen flink zijn gestegen sinds zijn aantreden. Had iemand dat voorzien? Op zijn persconferentie betoogde Trump dat hij diverse bedrijven heeft overgehaald om in Amerika actief te blijven of te worden. Klopt die claim? Ben ik benieuwd naar. Is dat goed nieuws? Kunnen wij dat hier ook? Moeten we dat willen?

Weet je, leuk of niet: Donald Trump is democratisch gekozen. Nee, dat is geen reden om geen kritiek te hebben en al helemaal niet om hem juichend binnen te halen. Maar wel om hem op zijn daden als president af te rekenen.

Prostituees

Nee, natuurlijk ben ik niet enthousiast over escapades met Russische prostituees in een Moskous hotel. Maar zolang er geen spoortje bewijs is, is het roddel. Natuurlijk, prima als collega’s dit tot op de bodem uitzoeken. Heel graag zelfs. Maar we dreigen nu door alle gossip, al het nep-nieuws, het misschien-nieuws en nog veel meer totaal het zicht te verliezen op de feiten.

Misschien moeten we, bijvoorbeeld op twitter, een wekelijks scheld-uurtje op Trump afspreken. Lijkt me heel therapeutisch. Spaar al je gram op voor dat moment, bijvoorbeeld vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur. Gooi het eruit, al je woede, verdriet, afkeer en teleurstelling. En de rest van de week kijken we dan gewoon naar de feiten. Goed?

Tijs van den Brink is presentator van Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie