Opinie & Commentaar
WNL

Ellian over onthoofding in Parijs: ‘Feitelijk speel je met je leven als je de islam bekritiseert’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ellian over onthoofding in Parijs: ‘Feitelijk speel je met je leven als je de islam bekritiseert’

Een 18-jarige man van Tsjetsjeense afkomst heeft vrijdagavond in Parijs een geschiedenisleraar onthoofd, omdat hij een cartoon van de profeet Mohammed heeft laten zien tijdens een les over vrijheid van meningsuiting. Professor rechtsgeleerdheid Afshin Ellian van de Universiteit Leiden benadrukt in WNL Op Zaterdag dat we nooit moeten buigen voor dit soort moslimextremisme. "Volgens de wet bestaat hier de vrijheid van meningsuiting, maar feitelijk speel je met je leven als je de islam ter discussie stelt of bekritiseert."

Volgens Ellian is er in Nederland tot nu toe relatief weinig aandacht voor dit nieuws, terwijl de terreuraanslag ook zeker relevant is voor ons land. "Er zijn al leraren die geen les durven te geven over de Holocaust, laat staan over de vrijheid van meningsuiting voor andersdenkenden."

De dader was gewapend met een mes en een luchtdrukgeweer. Nadat de politie hem vond bij een school openden ze het vuur. Daarbij zou de verdachte 'Allah Akbar' hebben geroepen. De 18-jarige stierf uiteindelijk aan zijn verwondingen.

‘Je moet vrijheid blijven verdedigen’

"Dit lijkt op een strijd tussen vrijheid en barbaren, en je moet natuurlijk vrijheid blijven verdedigen", aldus Ellian. Om dit soort incidenten te voorkomen moeten we volgens de rechtsgeleerde de migratie beperken, jihadisten uitzetten en moedig zijn in media en onderwijs.

"Als alle kranten de Mohammed-cartoon hadden gepubliceerd, als het journaal vanavond die cartoon durft te vertonen en als onze cartoonisten durven de islam op dezelfde manier te behandelen als het christendom, dan bestaat er een kans dat het langzamerhand normaal wordt. Ook voor de moslim."

Aanhoudingen

Sinds de aanslag heeft de politie in totaal negen mensen opgepakt. Het zou gaan om familieleden van de dader en de ouders van een leerling op de school waar het slachtoffer werkte. Ook behoren drie arrestanten tot de vriendenkring van de 18-jarige dader. Het is onbekend of zij iets met de aanslag te maken hebben.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie