appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast
STER Advertentie

Lodewijk Asscher wint Debatprijs van het Jaar

Wineke Onstwedder
donderdag 12 december 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

PvdA-leider Lodewijk Asscher is donderdag door het Nederlands Debat Instituut uitgeroepen tot winnaar van de Debatprijs van het jaar 2019. Dat gebeurde in het programma Dit is de Dag in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

In totaal waren er negen genomineerden, en viel de uiteindelijke keuze toch op Asscher. Hij wint de prijs omdat hij volgens de jury als deelnemer aan het publieke debat een aantal dingen combineert. In september werd hij ook al voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot beste debater van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Waarom heeft Lodewijk Asscher gewonnen?

Constructief

"Op de eerste plaats weet hij zijn boodschap meestal beknopt en in begrijpelijke taal over te brengen en spreekt hij vaak uit het hoofd waardoor hij heel goed contact maakt", zei jurylid Roderik van Grieken over Asscher.
 
"Daarnaast is zijn toon in het debat constructief. Hij is scherp op de inhoud, maar de toon is rustig en vaak vriendelijk. Tot slot is hij gericht op inhoudelijk resultaat."
 

Respect

De PvdA-leider is blij met de prijs. "Kamerlid zijn is voor mij een relatief nieuw vak en ik vind het een eer dit te doen. Ik probeer altijd met respect met tegenstanders om te gaan."
 
Volgens Asscher is politiek meer dan alleen de voorkant. "Je kunt mensen raken en betrekken, maar je wilt ook iets veranderen en bereiken." 
 

Lodewijk Asscher is winnaar van Debatprijs van het Jaar 2019 (deel 1)

Lodewijk Asscher is winnaar van Debatprijs van het Jaar 2019 (deel 2)

 

Debatprijs van de Maand

Vanaf dit jaar wordt in Dit is de Dag iedere maand in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. 

Een overzicht van de maandwinnaars: DSM-topman Feike Sijbesma, historicus Rutger Bregman, FvD-leider Thierry Baudet, priester Pierre Valkering, Eurocommissaris Frans Timmermans, FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga, PvdA-leider Lodewijk Asscher, voormalig fractieleider voor de Partij voor de Dieren Marianne Thieme en voetballer Ahmad Mendes Moreira

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1