Opinie & Commentaar
AVROTROS

Hotseknotsbegoniadebat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hotseknotsbegoniadebat

Vorig jaar tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) stond er een gesloten front tegenover premier Rutte. Het was de tijd waarin het D-woord het epicentrum vormde van het Haagse debat. De dividendbelasting bracht de oppositie samen en zorgde voor zichtbaar ongemak in de gelederen van de coalitie. Dit jaar wordt een ander verhaal. Indachtig wijlen voetbalcoach Bert Jacobs zou het weleens een hotseknotsbegoniadebat kunnen worden. Een schier oneindige reeks thema's, stokpaardjes en andere verbale oprispingen.

Zo zal Geert Wilders, die de beschouwingen aftrapt, ongetwijfeld aandacht vragen voor zijn proces in de hoop dat zijn collega's de ambtelijke bemoeienissen van het ministerie van Justitie hard veroordelen. De voorzet die het Amsterdam Museum gaf door de term Gouden Eeuw in de ban te doen zal hij ook ongenadig hard inkoppen. En wat te denken van de koopkracht 'belofte' die het kabinet vorige Prinsjesdag deed?

Dit wordt overigens wel een van de grotere thema's dit jaar: hoe kan het dat de crisis al jaren voorbij is en de burger er te weinig van merkt? Is er geloof dat de koopkracht in 2020 gemiddeld ruim 2 procent stijgt?

APB-bingoformuliertje

Ondertussen daalt de rente en dat zet spanning op het pensioenakkoord. Schrijft u daarom het woord rekenrente maar alvast op uw APB-bingoformuliertje. Voegt u gerust de woorden klimaatakkoord en klimaatgekte toe, ze komen geheid langs. Vergeet u ook het woord fonds niet. Ben benieuwd hoe vaak het geld van dat nog op te richten investeringsfonds uitgegeven gaat worden.

Favoriete bestemmingen zullen infrastructuur, onderwijs en innovatie zijn. Omdat dit kabinet de meerderheid in de senaat kwijt is, kan de oppositie mooi een graai doen in de miljarden van dat fonds.

De fractievoorzitters

Let dan vooral op de heren Klaver en Asscher, want deze twee heren laten de hakbijl dit jaar thuis en gaan voor concrete resultaten voor de achterban. Hun zetels in de Eerste Kamer zullen ze optimaal uitspelen. Bij de coalitie maken twee fractievoorzitters hun debuut op het hoofdpodium: Pieter Heerma (CDA) en Rob Jetten (D66). De eerste wil juist niet opvallen, want de CDA-groeidiamanten Hugo de Jonge en Wopke Hoekstra moeten vooral schitteren. Voor Jetten daarentegen zijn de beschouwingen het moment om te laten zien dat hij de geschikte man is om D66 te gaan leiden.

Wat te denken van Lilian Marijnissen? Gaat zij namens de SP de koers en/of toon veranderen? Hoe klinkt Thierry Baudet nu blok aan zijn been Henk Otten het Renaissance-schip verlaten heeft? Gaat Gert-Jan Segers al een inkijkje geven in zijn boek/essay De Verloren Zoon en het verhaal van Nederland dat in november uitkomt? Op de site van zijn uitgever zie ik op de cover van het boek een bosje met drie sleutels. Dat herinnert mij eraan dat ook de woningmarkt een belangrijk thema gaat worden.

Afscheidsreceptie

Ondanks de potpourri aan onderwerpen kunnen deze beschouwingen toch nog betekenisvol worden. Want waar vorig jaar woorden als dividendbelasting en vestigingsklimaat dominant waren zullen dit jaar woorden en frases als: de middenklasse verdient steun, het aanpakken van belastingontwijking door multinationals, hulp voor starters op de woningmarkt, zekerheden voor flexwerkers en het afschaffen van het leenstelsel luid weerklinken in de plenaire zaal.

Er is binnen een jaar een hoop veranderd in het Haagse denken. En niet zomaar een streepje naar links of naar rechts. Deze beschouwingen worden de afscheidsreceptie van de dominantie van het neoliberale denken. Wordt er toch nog geschiedenis geschreven.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie