appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vijf redenen waarom Steven Kruijswijk de Tour gaat winnen.

Jean Christophe Bott, EPA
vrijdag 19 juli 2019 | EO | Tijs van den Brink
Afbeelding

Indien ooit, dan nu! Dit is het moment, dit is de Tour, dat Steven Kruijswijk zich kan wreken op zijn uit de handen geglipte Giro-overwinning van 2016. Alle seinen staan op groen om er zijn beste grote ronde ooit van te maken. Sterker nog: dit is het jaar dat hij de Tour de France kan winnen. Dat hij de Tour gaat winnen.

Ik zie (minimaal) vijf redenen waarom:

1.     Eerste reden: Steven Kruijswijk zelf. Inmiddels 32 jaar. Op het oog fitter en sterker dan ooit. Als we z’n begeleiders mogen geloven zijn z’n ‘waardes’ beter dan ooit, zelfs een stuk beter dan in Giro-jaar 2016. Kruijswijk is een soort wijn: hoe langer hij ligt, hoe hij beter hij wordt. Elk jaar zet hij weer een stapje. Hij is prof sinds 2010, was in 2011 9e in de Giro, werd in 2015 7e en in 2016, we weten het allemaal, 4e (in plaats van eerste, waar het tot de laatste vrijdag van die Giro op leek). In de Tour hetzelfde verhaal: na diverse deelnames vorig jaar 5e. En in de aansluitende Vuelta 4e.

2.     Tweede reden: de concurrentie. Neem de uitslag van vorig jaar. Kruijswijk werd 5e en de nummers 2 (Dumoulin), 3 (Froome) en 4 (Roglic) zijn er niet bij. Ten opzichte van vorig jaar hoeft hij alleen de nummer 1, Geraint Thomas, te verslaan. Dat wordt lastig zat, maar de prestaties van Thomas tot deze Tour dit jaar, zijn nog niet om over naar huis te schrijven. Hij was veel te dik, deze winter, en of hij het dit keer volhoudt tot het einde, het moet echt nog blijken. Iemand die gedwongen zo snel moet afvallen, levert in op zijn duurvermogen, vermoed ik. Me dunkt dat Kruijswijk hem in de derde week moet kunnen pakken. Ik was verder nog bang voor Pinot en Fuglsang, maar die staan inmiddels op eerbiedige afstand van Kruijswijk. Bernal, da’s nog wel een puntje van zorg. Maar die is 22… Die zal toch niet…

3.     Derde reden: zijn huidige positie in het klassement. Hij staat vierde, achter Alaphilippe, Thomas en Bernal. Zo goed heeft hij er met de bergen in aantocht nog nooit voorgestaan. Verloor hij vorig jaar in de ploegentijdrit nog flink tijd op zijn concurrenten, dit jaar won hij tijd op allemaal. Natuurlijk, hij verloor wat op La Planche des Belles Filles, maar zo’n steile slotklim is nou eenmaal niet zijn cup of tea. Die halve minuut was ingecalculeerd.

4.     Vierde reden: het parcours. Er moet na de tijdrit van vandaag, waar Kruijswijk normaal gesproken uitstekend uit de voeten kan, mokertje veel geklommen worden. Op grote hoogte, er zijn dit jaar relatief veel cols boven de 2000 meter. Een kolfje naar de hand van Kruijswijk, dit ligt hem. Dit is zijn parcours. En we weten al langer: waar andere rijders minder sterk worden in de loop van de Tour, blijft Kruijswijk relatief lang sterk. Dat kan juist op dit parcours veel verschil maken.

5. Vijfde reden: zijn ploeg, Team Jumbo-Visma. Natuurlijk, hij heeft niet zoals zijn collega’s bij Team Ineos een complete ploeg tot zijn beschikking. Sprinter Groenewegen kreeg ook een aantal man toebedeeld. Maar, er is anders bij Team Ineos bij Jumbo Visma geen onduidelijkheid over wie de kopman is: Steven Kruijswijk. Wout van Aert, Laurens de Plus, George Bennett en de rest hebben maar 1 taak: Kruijswijk zo goed mogelijk bij staan.

Ik geloof er in, het kan. Ik heb eigenlijk maar 1 vraag: gelooft z’n ploeg er eigenlijk ook in? Jumbo Visma presteert deze Tour meer dan uitstekend en het is natuurlijk niet hip om nu kritisch te doen, maar toch…

Kruijswijks trainer, Merijn Zeeman, heeft hem de afgelopen jaren minutieus begeleid en hem telkens een stapje beter gekregen. Maar wat zei hij onlangs in een interview met het Algemeen Dagblad? Dat hij heel graag ‘met deze mannen’ uiteindelijk de Tour de France wil winnen, ‘en ik hoop volgend jaar al’.

Beste Merijn, waarom volgend jaar pas? Je hebt één van de beste renners van de Tour in je gelederen, die er uitstekend voorstaat. Veel concurrenten zijn afwezig of staan al op achterstand, het parcours ligt Kruijswijk, je ploeg is in orde: waarom wachten tot volgend jaar?

Tijs van den Brink is presentator van het Sportforum van Langs de Lijn en Omstreken op maandagavond op NPORadio1.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1