appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Verhalen
STER Advertentie

Geert wie?

EPA
dinsdag 21 mei 2019 | AVROTROS | Joost Vullings Twitter
Afbeelding

Het is dus campagnetijd. Iets met Europa. Aan de inzet van de lijsttrekkers ligt het overigens niet. Die debatteren zich suf in iets te warme zaaltjes met knikkebollende babyboomers. Kranten, radio- en televisierubrieken serveren reportages, uitlegverhalen en debatjes uit, maar het wil maar niet beklijven.

'Hoogtepunten' deze Europese campagne zijn: een spotje van de SP waarin een nep-Timmermans zijn broek laat zakken, DENK-leider Tunahan Kuzu die met een Palestijnse vlag gaat flaneren in Jeruzalem en twee gesjeesde pianisten die elkaar -als ware het volleerde kickboksers- uitdagen met stoere praatjes. Rutte vs Baudet, Marky Mark vs The Lavender Boy. Rumble in the jungle, maar dan in de beschaafde Rode Hoed te Amsterdam. Want echt van de straat zijn deze jongens natuurlijk niet. 

Snoetje en Pluisje

Lijdzaam kijken de concurrenten in ons veel-partijenstelsel toe hoe de twee het hoofdpodium opeisen. Op één na, die zit zich thuis op de bank met Snoetje en Pluisje op schoot ronduit te verbijten. Geert Wilders, ooit gevreesd prijsvechter en koning van de rauwe stukken roodvlees, is voorbij. Althans, zo lijkt het. Driftig slingert hij via Twitter boodschappen de wereld in, maar waar voorheen de 'deugers' als hongerige honden op de stukjes vlees afstoven, blijft het nu akelig stil. Al gooit hij een compleet barbecue-pakket over de schutting; het doet niets.

Lang wist Wilders de aanstormende Baudet van zich af te houden, maar ineens gaat het hard. Vorig najaar troefde Baudet de PVV al af op het Pact van Marrakesh-debat, en toen de klimaattrein begon te rijden stond Wilders wederom te slapen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen werd de rekening gepresenteerd. De PVV ging van 9 naar 5 zetels in de Eerste Kamer. In het Europees Parlement gaat de partij waarschijnlijk doormidden en als Wilders niet oppast wordt het nog dramatischer.

Baanverlies

Nu heeft de PVV vaker verloren, maar als de trend doorzet, wordt de strijd voor het eerst welhaast existentieel. Decimering dreigt. Binnenhof-veteraan Wilders weet als geen ander wat dat betekent. Gedoe! Interne discussies over de koers, maar vooral dreigend baanverlies voor Kamerleden en hun medewerkers. En met de PVV op je cv is het nu eenmaal bijzonder moeilijk werk vinden. Permanent chagrijn in de eigen gelederen ligt dus op de loer, harde onderlinge concurrentie en collega's die mogelijk gaan lonken naar Forum. Geen prettig vooruitzicht voor Wilders. 

Is er nog een toekomst nu hij voor de meeste van zijn collega-partijleiders allang geen serieuze coalitiepartner meer is, het wapenarsenaal meer dan bot is en de jeugd in de vorm van Baudet hem voorbij dendert? Eerlijk gezegd zou ik geen voorspelling durven doen. Bij de zuiderburen is in ieder geval het Vlaams Belang na magere jaren duidelijk op de weg terug. Deze partij heeft zelfs al meerdere leiders versleten. Een PVV zonder Wilders is haast ondenkbaar, maar ook onmogelijk?

Er is overigens geen enkel teken dat Wilders van plan is het stokje over te dragen. Niettemin: door de stormachtige groei van Forum voor Democratie wordt de PVV gedwongen na te denken over koers, stijl en leiderschap en dat is op zichzelf al een boeiend gegeven. Let dus goed op.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1