appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Baudet doet het zelf

ANP
dinsdag 14 mei 2019 | AVROTROS | Joost Vullings
Afbeelding

Een doorsnee Forum voor Democratie (FvD) kiezer is vaak een teleurgestelde VVD'er, die niets meer moet hebben van de politiek (te) lenige premier Rutte. Want die negeert uitslagen van referenda, nivelleerde met de PvdA, gaat nu weer mee in de 'klimaathysterie' van D66 en bovendien mag het immigratie en integratiebeleid wel wat steviger en de belastingen juist weer wat minder.

Een soort VVD van Frits Bolkestein maar dan met een jonge leider die het talent heeft linkse mensen met zijn branie heel erg boos te maken. Een uiterst aantrekkelijk recept, te meer omdat Geert Wilders te druk is met zijn islam-obsessie en politiek permanent buitenspel staat. 

Europees Parlement

FvD is de grootste geworden in de senaat en maakt serieus kans om de meeste zetels voor het Europees Parlement binnen te slepen. Een indrukwekkende prestatie voor zo'n jonge partij, maar dat betekent dat er scherper op de partij en de leider gelet wordt. Een overwinningsspeech na de Statenverkiezingen die bol staat van alt-right jargon en analogieën komt dan logischerwijs vol in de aandacht te staan. Ook gaat dan de oude doos open, een uitspraak als: 'de homeopathische verdunning van het Nederlandse volk', wordt in herinnering gebracht.

Ook Baudet's ontmoeting met 'rassenrealist' Jared Taylor en de rechts-extreme Jean-Marie Le Pen komen terug alsook zijn toespraak op de Vlaams nationalistische IJzerwake. 

Als Baudet geconfronteerd wordt met zijn eigen handelen wordt de vragensteller steevast te kennen gegeven er te veel achter te zoeken. Soms geeft Baudet toe dat woorden achteraf gezien 'slecht gekozen zijn', de betekenis veel onschuldiger is dan menigeen denkt (boreaal) en ook aan die ontmoetingen moeten we niet te zwaar tillen. Hij vindt het namelijk belangrijk om allerlei visies tot zich te nemen en een gesprek moet niet worden gezien als instemming met de ideeën van de ander. Prima.

Maar tegelijkertijd vindt Baudet het verschrikkelijk om in het racistische, of nog erger, in het fascistische hokje te worden geduwd. Immers staat FvD: 'voor een open, tolerant, democratisch Nederland waar individuele eigenschappen bepalend zijn; en niet sociale klasse, huidskleur, ras, geslacht of seksuele geaardheid.'

'Guily by association'

Het lijkt mij persoonlijk heel vervelend om met bovenstaand officieel partijstandpunt als racist te worden weggezet. Aan de andere kant: hoe makkelijk is het om geen aanleiding te geven voor zulke beschuldigingen? Neem afgelopen zondag. Baudet retweet ene 'Wilford Brimley Apu, Esq'. Je hoeft echt geen lid te zijn van een antiracisme brigade om bij dit heerschap onmiddellijk onraad te ruiken. (Scrol door twitteraccount van @ton_aarts voor screenshots, etc) De boodschap van de tweet was overigens niet ranzig.

Inderdaad, het is weer eens 'guilty by association'. Maar waarom jezelf in verband brengen met deze openlijk racist? En in welke twitterkring moet je rondhangen om überhaupt in aanraking met dit soort types te komen? Daags erna verwijdert Baudet overigens de retweet uit zijn tijdlijn. Hoe dan ook. Op deze manier legt de FvD-voorman zelf de bal op de stip voor associaties, waarvan hij zegt dat die onterecht zijn. Dat voorkomen is echt niet zo ingewikkeld.  

Ik kan niet in het hoofd van Thierry Baudet kijken. Soms vrees ik het ergste, soms zie ik een provocateur of een romantische poseur en soms duikt de rechtstatelijke liberaal op. Wat ik wel weet is dat ik zijn partijvertegenwoordigers en electoraat een oprechte voorman toewens. Iemand die geen twijfel laat rijzen over zijn opvattingen, want daardoor plaatst hij FvD op den duur volledig buiten het hoofdveld en is de zoveelste teleurstelling voor de teleurgestelde (VVD) kiezer in de maak.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1