appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Aan Thierry Baudet

ANP
dinsdag 26 maart 2019 | AVROTROS | Joost Vullings Twitter
Afbeelding

U heeft het 'partijkartel' vorige week een flinke dreun verkocht. Het zal u goed doen, vermoed ik. Niet te vroeg juichen overigens, want het zijn best taaie rakkers, die leden van het kartel. Ze kunnen toch meer dan u denkt. 

"Weg met de klimaatwet, stop de massa-immigratie en verhoog de koopkracht." Met die heldere boodschap wist u veel kiezers aan u te binden. Uw campagne was energiek, bracht enthousiasme en gaf menigeen het gevoel dat ze gehoord werden.

Er valt echt weer wat te kiezen, dat blijkt ook wel uit de relatief hoge opkomst. Voorwaar een prestatie. Ook uw theatrale act mag er zijn. De rol van opgestoken intellectuele middelvinger vertolkt u met verve. En die schavuit van een Theo Hiddema schittert toch maar mooi in zijn bijrol van verdwaalde bon vivant aan het Binnenhof.

Boeken lezen

Ik weet dat velen al boos worden van uw officiële partijstandpunten zoals uw streven naar een Nexit en een restrictief immigratiebeleid. Naar mijn bescheiden mening - want ik lees in uw ogen vast veel te weinig boeken - zijn dat legitieme standpunten in onze levendige democratie. Het valt me wel op dat nogal wat fans van u moeite hebben met kritiek op uw opinies en handelen. De beschuldiging van demoniseren wordt wel erg gemakkelijk geuit. Ook andere krachttermen worden niet geschuwd.

Daar staat tegenover dat de afgelopen dagen nogal wat individuen zich buitengewoon onsmakelijk over u uitgelaten hebben. Dat hoort niet. In het online landschap staan veel types te strak afgesteld, het laagje beschaving is akelig dun. In die zin ga ik mee in uw hang naar een beter verleden.

Wat zegt ie nu weer?

Toch zijn er momenten waarop u ook mij doet schrikken. Wat zegt ie nu weer? Zoals vorige week tijdens uw overwinningsspeech. "Maar net als al die andere landen van onze boreale wereld, worden we kapot gemaakt door de mensen die ons juist zouden moeten beschermen. We worden ondermijnd door onze universiteiten, door onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen."

Kapot maken, ondermijnen, dat zijn nogal grote woorden en daarom heb ik enkele vragen voor u. Heeft u plannen om deze zogenaamde ondermijning tegen te gaan? En wat gaat u dan doen? Gaat u bijvoorbeeld universiteiten sluiten? Moderne architectuur verbieden? Journalisten censureren? Ik weet dat u liever boeken schrijft, maar ik zie eigenlijk uit naar een handzame fractiememo over uw anti-ondermijningsbeleid.

Boreaal

Ook verlang ik naar een toelichting op uw boreale wereld. Hoe zag die er precies uit? Wat is er zo perfect aan? Denkt u echt ons land terug te kunnen brengen naar dat tijdperk? Daarnaast weet u ook dat het woord 'boreaal' naast een onschuldige ook een racistische betekenis heeft. Namelijk als synoniem van een zuiver blank Europa. Waarom dan toch bewust zo’n woord in de mond nemen? Ik ben daar werkelijk nieuwsgierig naar. Bij de huidige omvang van uw partij past ook de verantwoordelijkheid om volstrekt duidelijk te zijn over de koers die u wilt varen.

Ik hoop dat we het eens kunnen worden over de constatering dat uw speech een behoorlijk polariserende uitwerking heeft. Zeg maar een klassieke Hegeliaanse these en antithese, maar met een totaal gebrek aan synthese. Daarom zou ik het meer dan waarderen als u uw overwinningsspeech uitgebreid toelicht in een Kamerdebat of in een diepte-interview. Deal, meneer Baudet?

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1