appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nooit Meer Slapen
STER Advertentie

Waarom je juist NIET moet sparen voor de studie van je kinderen

ANP Foto
woensdag 13 maart 2019 | AVROTROS | Mischa Blok Twitter
Afbeelding

Ik kende haar niet, maar blijkbaar heb ik de afgelopen jaren in een grot gezeten. Suze Orman blijkt namelijk één van de grootste vrouwelijke financiële goeroes ter wereld te zijn. 

Een collega wees me op het bestaan van dit Amerikaanse fenomeen en nu ben ik haar al urenlang obsessief aan het googelen. Inmiddels weet ik dat ze een #1 New York Times bestselling author is. Zegt op zich weinig, want daar zijn er busladingen vol van, maar dat terzijde. Dat ze haar eigen tv-show had. Dat ze inmiddels 67 jaar is en multimiljonair. Dat ze gek is op vissen en dat ze dat het liefste doet vanaf een bootje op de Bahamas en dat ze daarbij zo'n rare witte zonneklep draagt. 

Kittig kort kapsel

Op haar website kijkt ze je indringend, bijna eng fanatiek, aan met haar kittig korte kapsel, blauwe ogen en stralend witte glimlach. Natuurlijk is in haar bio haar American Dream-verhaal te lezen. Hoe ze van een slecht lerend kind met een spraakgebrek via een baantje als serveerster een zeer succesvolle zakenvrouw werd die overal ter wereld mensen inspireert om beter met hun geld om te gaan. Met oneliners als: You are never powerful in life until you are powerful over your own money.

Praktische berekeningen

Natuurlijk wil je advies krijgen van zo'n vrouw als Suze Orman, want we willen allemaal multimiljonair zijn en wie wil er nou niet naar de Bahamas? Ik ben gek op haar praktische berekeningen, hoeveel je precies kunt uitsparen door voortaan twee weken langer te wachten voordat je weer naar de kapper gaat. Hoeveel geld het je oplevert als je overstapt op een andere autoverzekering of op een mobiel telefoonabonnement met minder dataverbruik.

Ook zegt ze dat je je bij iedere mogelijke aankoop moet afvragen: is it a need or a want? Dus: heb ik het écht nodig of wil ik het gewoon hebben? Het spreekt voor zich dat je alleen de dingen die je echt nodig hebt moet kopen. De rest: gewoon terugzetten en doorlopen. Natuurlijk word je van het opvolgen van al deze tips geen multimiljonair, maar slechter word je er ook niet van. 

Financieel vangnet

Ik wil één inzicht met je delen, speciaal voor mensen die kinderen hebben. Velen zetten hun spaargeld alvast opzij voor de toekomstige studie van hun kinderen. Suze vindt dat ontzettend dom. Ze zegt: denk aan de veiligheidsinstructies die je in het vliegtuig krijgt: save yourself first! Oftewel, doe het zuurstofmasker eerst bij jezelf om en pas daarna bij je kinderen. Je moet eerst jezelf redden om daarna anderen te kunnen helpen. Dus stop vanaf nu al je spaargeld in je eigen pensioen, want pas als je er op je oude dag zelf warmpjes bij zit, kun je een financieel vangnet zijn voor je kinderen. Bovendien is het voor studenten makkelijker om leningen te krijgen dan voor gepensioneerden. 

Er schuilt ook wel een Suze Orman in mij. Ik had als kind ook een spraakgebrek en ik ben ook jarenlang serveerster geweest. Alleen die twee laatste stappen - zakenvrouw én multimiljonair worden - zijn nog niet gelukt. Ik ga nu eenmaal graag naar de kapper. Ik weiger om mijn dataverbruik op mijn mobiele telefoon terug te schroeven en gisteren heb ik een nieuwe roze tas gekocht die ik écht nodig had. 

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1