Opinie & Commentaar
AVROTROS

Nashville

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nashville

In december 2012 spreekt CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma zich uit tegen de woningmarktplannen van het kabinet Rutte II. Gelijk paniek in de tent. Wat doet het CDA nu? Zo is er geen meerderheid in de senaat. Rutte en de zijnen staren in de afgrond. Steun van de oppositie vanuit de senaat blijkt niet vanzelfsprekend. In korte tijd ontstaat er een wonderlijke coalitie van drie partijen die het kabinet Rutte II tot het einde steunt bij de ingrijpende bezuinigingen.

In het 'steuntrio' zaten twee politieke anti-polen: ultra-liberaal Alexander Pechtold van D66 en orthodox-christen Kees van der Staaij van de SGP. Zeg maar, bakfiets meets Bible Belt. De sociale heppie de peppie christen Arie Slob van de ChristenUnie maakte het plaatje compleet. De achterban van de SGP vermoedde dat Pechtold bij wijze van spreken naar zwavel zou ruiken, terwijl de stadse liberalen een nieuwe Beeldenstorm vreesden.

Wederzijdse acceptatie

Wat bleek? Respect, vertrouwen en een constructieve houding overbruggen een hoop fundamentele verschillen. Voorwaarde is wel dat de splijtstof onaangeroerd blijft. Wederzijdse acceptatie van de status quo rond abortus, euthanasie, homorechten en winkeltijden bleek de sleutel tot succes.

De samenwerking maakte van de leider van de Staatkundig Gereformeerde Partij met zijn guitige hoofd en brave grapjes tot de knuffel-christen van de grachtengordel en omstreken. Totdat Keessie dit weekend de splijtstof afstofte en het spotlicht er vol op zette. Dat was even schrikken. In die aimabele man bleek een christen-Hulk te zitten met oerconservatieve opvattingen over het huwelijk en uiterst kwetsende ideeën over homo’s en transgenders.

Tegenover Tijs van den Brink verklaarde Van der Staaij dat hij de Nederlandse importeurs van deze omstreden Nashville-verklaring alleen had laten weten de strekking ervan te steunen en te hebben aangedrongen op een Nederlandse vertaling omwille van de discussie in eigen kring. Dat was voor de Nashville-predikanten reden om de SGP-leider als ondertekenaar te bestempelen. Wellicht kan Van der Staaij een beroep doen op de colportagewet, maar overeind blijft dat hij de kernboodschap van de Nashville-verklaring steunt. En dat doet velen pijn. Ook in Den Haag buitelden politici over elkaar heen om ferm afstand te nemen en te pleiten voor heel veel liefde.

'Iets bijzonder crimineels'

Ik vermoed dat de verbazing vooral schuilt in de handtekening van hun collega onder een document dat zo direct en hardvochtig homoseksualiteit afwijst. Want dat de SGP weinig enthousiasme kan opbrengen voor 'mensen met een homoseksuele gerichtheid' mag je toch bekend veronderstellen. De mannenbroeders zijn op hun beurt weer verbaasd over mensen die aangifte doen. "Ik vind het ook wel eens, eerlijk gezegd, wat verbazingwekkend dat de klassiek christelijke noties hierover als iets bijzonder crimineels worden gezien", aldus de SGP-voorman.

Naar de politieke consequenties. Want wat als het huidige kabinet na de Provinciale Statenverkiezingen van maart de meerderheid in de Eerste Kamer verliest? (Reken daar maar op.) Kunnen liberale partijen als VVD en D66 dan zonder blikken of blozen aankloppen bij de SGP voor gedoogsteun? Mag Van der Staaij dan weer plaatsnemen op de achterbank van de dienstauto van Rutte? Natuurlijk. Iedere steun is dan welkom. Hoewel het wel zeer op prijs gesteld wordt als de orthodoxen hun principes niet meer hardop uitspreken. Politiek in versplinterende tijden vraagt om vergeving en genade, anders loopt het vast. Een gezegend 2019!

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie