appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Een partij zonder principes

AFP
donderdag 1 november 2018 | EO | Arend Jan Boekestijn Twitter

Hoe is het mogelijk dat de Grand Old Party (de Republikeinse Partij) zo diep is gezonken onder Donald Trump? Vroeger was het duidelijk waar deze partij voor stond: prudent begroten, vrijhandel bevorderen en de Russen tegenwicht bieden. Het was allemaal heerlijk overzichtelijk. Al deze waarden zijn nu te grabbel gegooid.

Trumps belastingtekort voor de rijken is een vorm van deficit spending waar de Republikeinen vroeger van gruwden. Klassieke republikeinen zouden van Trumps lichtzinnige handelsoorlog met China niets begrepen hebben. Zijn geflirt met Poetin zouden de oude Koude Oorlog haviken tot razernij hebben gebracht.

Trump demoniseert

Steeds als je denkt dat Trump niet nog dieper kan zinken weet hij zichzelf toch weer te overtreffen. Toen bleek dat een fervente Trump fan bompakketten verstuurde aan Democraten zou men verwachten dat de president zijn toon zou matigen. Niet bij Trump. Tijdens verkiezingsbijeenkomsten voor de midterms demoniseert hij er gewoon weer lustig op los. Voor Donald is de vorm alles bepalend. Voor de inhoud heeft hij immers nauwelijks belangstelling. Amerika heeft een president die denkt dat er geen wezenlijk verschil bestaat tussen het verkopen van vastgoed en het dienen van het algemeen belang.

Zijn politiek ten aanzien van de problemen in Midden Amerika is een goed voorbeeld. Door de wetteloosheid en de instabiliteit in deze landen zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen. Niemand kan volhouden dat de VS met deze ellende niets te maken heeft. Het wapentuig van de criminele bendes en drugskartels komt immers uit de VS.

Zouden de drugskartels zoveel macht hebben kunnen verwerven indien er in de VS en elders in het Westen niet een enorme vraag naar verdovende middelen zou bestaan? De straatbendes zijn notabene in de VS begonnen en hebben vervolgens hun activiteiten uitgebreid naar Midden-Amerika.

Was het niet Trump die eind 2017 zijn steun uitsprak voor de omstreden herverkiezing van de conservatieve Hondurese president Hernández? Is het niet Honduras waar de meeste vluchtelingen vandaan komen? Waren het niet de Republikeinen die de belangrijke VN-commissie tegen Corruptie en Straffeloosheid in Guatemala tandeloos maakten?

Election of the caravan

Terwijl de vacatures in de VS zich opstapelen en migranten een goede kans zouden hebben om een baan te vinden, kiest Trump om electorale redenen weer voor zijn oude vertrouwde instrument van demonisering. Volgens hem is er sprake van een invasie van jihadisten en bandieten die de veiligheid in de VS bedreigen.

In werkelijkheid gaat het om mensen die op de vlucht zijn voor drugsbendes die hen het dagelijkse leven zuur maken. Of om mensen die de armoede zat zijn die het gevolg is van slecht bestuur dat mede door Trumps steun in stand wordt gehouden. Trump ziet echter electorale kansen. Hij heeft de midterms verkiezingen al omgedoopt tot de election of the caravan. Voor de boze witte man, die iedereen met een donkere huidskleur met wantrouwen beziet, gaat Trumps framing erin als het evangelie in een ouderling. 

Feiten doen er niet toe. In de afgelopen 18 jaar zijn illegale border crossings met maar liefst 80% afgenomen. De laatste tijd neemt het weer wat toe, maar het zijn geen aantallen die de VS niet zouden kunnen verwerken. En dan te bedenken dat de karavaan niet bestaat uit illegale migranten, maar uit vluchtelingen die om economische of politieke redenen recht hebben om een nieuw bestaan op te bouwen in de VS.

Witte nationalistische xenofobe partij

Vroeger was de Republikeinse Partij een voorstander van immigratie. Ronald Reagan sprak in 1984 zijn steun uit voor de amnestie voor miljoenen ongedocumenteerde immigranten. In 1986 ondertekende hij zelfs een wet waarmee die ongedocumenteerde vreemdelingen het Amerikaanse staatsburgerschap konden krijgen als zij schuld bekenden en een boete betaalden. Vergelijk dat eens met Trumps voorkeur om illegale immigranten te deporteren.

Vroeger vormden de republikeinen een conservatieve partij met een kleine witte nationalistische vleugel. Tegenwoordig is de Good Old Party een witte nationalistische xenofobe partij met een kleine conservatieve vleugel. Geen enkele rechtgeaarde conservatief heeft bij deze partij zonder principes nog iets te zoeken.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1