Opinie & Commentaar

Mediaforum: Moeten media schrijven over de mogelijke lijst met Gülenkinderen?

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediaforum: Moeten media schrijven over de mogelijke lijst met Gülenkinderen?

[KRO-NCRV] Het Parool publiceerde donderdag over het mogelijke bestaan van een lijst van kinderen die naar Gülenscholen gaan. Dat bericht werd opgepikt door journalist Michiel Couzy die het tijdens de raadsvergadering in Amsterdam uit de mond van D66-fractievoorzitter Jan Paternotte hoorde.

Trouw schrijft vandaag dat er over het bestaan van de 'aanjaaglijst' veel 'verwarring' is. Yoeri Albrecht, directeur van debatcentra De Balie in Amsterdam: "Het is een onduidelijk verhaal waar die lijsten vandaan komen en door wie ze worden opgesteld", zegt hij in het Mediaforum in De Ochtend op NPO Radio 1. "Zijn het lijsten om te klikken tegen Ankara of zijn het lijsten om mensen zwart te maken? Of gaan die lijsten naar de Amsterdamse overheid?"



Hysterie


De laatste tijd duiken er veel 'lijstjes' op van Gülenhangers in Nederland, maar de achtergronden daarvan zijn niet duidelijk. Ook is het voor journalisten moeilijk om duiding te geven. Experts zijn nauwelijks te vinden. Presentatrice en columniste Catherine Keyl: "Ik heb veel Turkse vrienden, maar geen van hen kan mij dit onderwerp uitleggen", zegt ze in het Mediaforum. Ze is het met columniste Ebru Umar eens dat het een Turks binnenlands probleem is. "We moeten ons niet in die discussie mengen." Ook vindt ze dat media niet over het bestaan van mogelijke lijsten moeten publiceren. Dat zou de hysterie alleen maar aanwakkeren. 



Rol van Het Parool


Yoeri Albrecht vindt het wel goed dat Het Parool over de lijst publiceerde. "In het stukje van Couzy is misschien niet alles allemaal even helder. Maar ik vind het wel heel goed dat het meteen naar buiten komt want het is natuurlijk niet te tolereren dat je over de hoofden van kinderen mensen zwart maakt. En het is nog hartstikke gevaarlijk ook. Je zal maar een Gülenfamilie zijn."



Albrecht wijst op het televisieoptreden van de Turkse minister van Justitie die zich in zijn toespraak expliciet tot Gülenisten wendde en zei: 'Gülenaanhangers zullen smeken om gedood te worden nadat wij met ze klaar zijn'. Albrecht: "Met andere woorden: we gaan ze zoveel martelen dat die mensen dood willen." 



'Ernstige misstanden'


Dat die lijsten worden gemaakt en rondzwerven zijn volgens Albrecht 'ernstige misstanden' die onderzocht moeten worden. Het is volgens hem een Nederlandse aangelegenheid. "Als er dreigende situaties zijn waardoor kinderen hun leerplicht niet kunnen nakomen, dan moeten we daarover berichten, maar ook optreden. Je kunt die mensen niet in hun eigen subcultuur laten gaarkoken. Dat is het einde van de rechtsstaat."



Reactie Parool


Het Parool vindt niet dat te snel is gepubliceerd over het bestaan van de mogelijke lijst. Journalist Michiel Couzy zag geen bezwaar om erover te schrijven. De krant voelt zich niet verantwoordelijk voor de verwarring die later ontstond in het college of het een oude of een nieuwe lijst betrof die bezorgde Turkse Nederlanders hadden opgesteld. Couzy schrijft vandaag een vervolgverhaal in Het Parool over de verwarring. 


Ster advertentie
Ster advertentie