Opinie & Commentaar

Zo vind jij de perfecte balans tussen werk en vrije tijd

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo vind jij de perfecte balans tussen werk en vrije tijd

[AVROTROS] Hapje doen, stapje lopen, boekje lezen, drankje drinken, slapie doen en dat alles in willekeurige volgorde. Op vakantie degradeer ik mezelf het liefst tot een peuter.

Soms heb ik slechts één dag nodig om in deze vakantiemodus te raken, soms meerdere. Afhankelijk van hoe druk ik het heb gehad voorafgaand aan het vertrek. Zeker is, dat precies op het moment dat ik de kunst van het genieten volledig beheers, het de hoogste tijd is om weer naar huis te gaan.

Muesli proppen

Dat is prima, want ik vind werken ook heel erg leuk, maar het contrast is zo groot. Tussen enerzijds rustig in mijn eigen bioritme wakker worden en anderzijds drie keer de wekker uit slaan, uit bed springen en toch te laat het huis verlaten. Tussen enerzijds uitgebreid ontbijten terwijl ik een beetje voor me uit staar en anderzijds een paar happen muesli naar binnen proppen tijdens het autorijden.

Batterijen opladen

Twee weken onthaasten hebben je doen inzien dat er meer is dan werk alleen. Dat vrije tijd echt de functie heeft dat je opnieuw je batterijen oplaadt, maar wat doe je vervolgens met die bevindingen? Leg je het naast je neer en accepteer je dat je deze relaxmodus alleen in vakantietijd kunt toepassen? Of probeer je daadwerkelijk de balans tussen je werk en je vrije tijd bij te schaven?

Ik kan multitasken!

Ik heb het geprobeerd. Ik ben er niet goed in. Bij mij lopen werk en vrije tijd volledig door elkaar heen. Als ik zaterdagavond in een café sta, beantwoord ik nog snel even een werkmail. Sta ik woensdagmiddag naar de tennisles van mijn dochtertje te kijken, bel ik ondertussen met een redacteur over een onderwerp in de uitzending. Als ik overdag met een collega overleg, app ik met mijn beste vriend over de plek waar we die avond gaan eten en of het wel lekker is en of we niet moeten reserveren en zo ja onder welke naam.

Radar Helpt

Herkenbaar? Beluister deze aflevering van onze podcast Radar Helpt. Daarin vind je praktische tips én een hele geruststellende boodschap: de perfecte balans bestaat niet. Wat een opluchting.

{quotepodcast audio="55536" author="#9 Zo vind jij de perfecte balans tussen werk en vrije tijd" caption="Radar Helpt" }

Radar: consumentenradio op NPO Radio 1

Mischa Blok presenteert Radar Radio: elke zaterdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 op deze zender. Lees alle artikelen uit Radar Radio in de rubriek Consument. Om een appje naar de studio te sturen heb je de NPO Radio 1-app nodig. Nog niet op je telefoon? Download hem hier voor Apple iOS en hier voor Android. Beluister de podcast Radar Helpt: wekelijks op woensdag praktische tips in anderhalve minuut.

Ster advertentie
Ster advertentie