appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Blok en het VVD probleem

ANP foto
zondag 22 juli 2018 | BNNVARA | David van der Wilde Twitter
Afbeelding

De uitspraken van Blok leggen een groter VVD-probleem bloot, stelt politiek redacteur David van der Wilde.

Een Haagse rel is als een zomerhit. Het liedje domineert de ether, de structuur is super simpel en het bijbehorende dansje hyper herkenbaar. En van zowel de zomerhit als het relletje hoor je er na een maand of twee niets meer van terug. Ik vrees dat het met de rel rond de uitspraken van Stef Blok ook zo zal gaan. Gek genoeg is dat vooral kwalijk voor de VVD zelf.

Politicus maakt fout, schrikt van de consternatie, 'betreurt de ophef' en gaat over tot de orde van de dag. Misschien wordt als extraatje een parlementaire tik op de vingers uitgedeeld, maar dit is zo'n beetje de blauwprint voor #ophef anno 2018. Conclusies trekken doe je pas als het echt niet anders kan. De VVD is na acht jaar regeren een meester in deze schone kunst van het schade beperken.

Crematie-koning Keizer

Hoe dat proces werkt kun je keer op keer terug zien. Bijvoorbeeld bij de, volgens premier Rutte "heel integere," crematie-koning Henry Keizer. De partijvoorzitter die voor een habbekrats een miljoenenbedrijf overnam. Die onthulling van Follow The Money werd eerst ontkend, toen gedownplayed, vervolgens is zelfs overwogen 'een Trumpje' te doen. Pas toen de zaak niet meer te redden bleek werden de consequenties getrokken.

Het verzin-gesprek van Halbe Zijlstra in de datsja van Poetin kende diezelfde dynamiek. Zijlstra jokt eerst op een partijcongres en later wordt de fantoom-anekdote nog eens opgetikt in een AD-profiel. Pas als De Volkskrant de leugen op het spoor is gaan er bellen rinkelen, wordt zelfs Rutte op de hoogte gesteld. Daarna volgen de excuses en als blijkt dat de geest al definitief uit de fles is worden conclusies getrokken.

Ik zou ook de kwestie Verheijen, het verhaal Van Rey, de historie Van Haga, de borstvergrotingsvergoedingen van Halbe Zijlstra of een ander slippertje op kunnen rakelen. Bij iedere zaak valt hetzelfde patroon op; het gaat niet zozeer om de misser zelf, het gaat om de ophef die het veroorzaakt. Daarvan hangt af of het stil blijft, excuses volgen of maatregelen genomen worden.

Draaiboek Blok

Bij Blok zie je datzelfde draaiboek. In zijn reactie aan ZEMBLA stelt hij slechts de discussie te willen stimuleren en dat hij daarbij illustraties heeft gebruikt die in het publieke debat ongelukkig kunnen overkomen. De excuses 'met trillende handen' komen pas die avond als heel Nederland zich druk maakt over de woorden van de minister. Hij betreurt dat hij aanstoot heeft gegeven. Daarmee is de kous af als het aan hem en de VVD ligt.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gek genoeg wordt op al deze zaken nooit inhoudelijk gereageerd. Blok betreurt de aanstoot, maar neemt geen afstand de kern van zijn betoog. Zijlstra stapte op om de ophef, niet om de leugen -die volgens Rutte geen doodzonde was. Keizer vertrok om het beeld dat was ontstaan, niet vanwege zijn bedenkelijke overname praktijken. Van Haga kan ondertussen aanblijven omdat de camera’s niet op hem gericht zijn. 

Blijkbaar mag je fouten maken, liegen en stompzinnige dingen zeggen, zolang ze niet opvallen. De VVD-top zou zich achter de oren moeten krabben over die cultuur. Wil je als partij een minister die een multi-etnische samenleving als tegennatuurlijk ziet? Is het oké als je eigen fractieleider doodleuk liegt tegen het partijcongres? Ga je ermee akkoord je Kamerlid ongestraft via een schijnconstructie zijn bedrijf te blijft runnen? Zeg je dan "we betreuren de ophef" of roep je: Normaal doen.  

David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1