Onderzoek
NOS

Minder draagvlak voor coronamaatregelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder draagvlak voor coronamaatregelen

De sociale beperkingen vanwege corona vallen de bevolking steeds zwaarder. Uit nieuw onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM blijkt dat het draagvlak voor de één-bezoekermaatregel verder daalt. Tegelijkertijd worden we wel voorzichtiger als we zelf corona-achtige klachten hebben. Dat vertelde Mariken Leurs, hoofd van die coronagedragsunit bij het RIVM, in het NOS Radio 1 Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Draagvlak hoger bij twee bezoekers

De één-bezoekermaatregel werd zes weken geleden nog gesteund door 57 procent, dat is nu gezakt naar 47 procent. Het aantal deelnemers dat aangeeft in de afgelopen week niet meer dan één bezoeker per dag te hebben ontvangen is 72 procent, tegenover 81 procent in de vorige meetronde.

Toen het maximum nog op twee bezoekers of meer lag, was het draagvlak veel hoger, 95 procent.

Voorzichtiger

Tegelijkertijd worden deelnemers voorzichtiger als zij zelf mogelijk corona-gerelateerde klachten hadden, zo blijkt uit het onderzoek. Mensen die in de afgelopen weken klachten hebben gehad, hebben zich vaker laten testen: 63 procent tegen 51 procent bij de vorige meting.

Van de deelnemers die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, zegt 62 procent zich te hebben laten testen, tegenover 54 procent in de vorige meetronde.

Mensen met klachten zijn ook vaker thuisgebleven: 45 procent zegt volledig thuis te zijn gebleven en 75 procent heeft in de quarantaineperiode geen bezoek ontvangen. Dat was respectievelijk 33 en 65 procent.

Coronapaspoort

De Gedragsunit heeft ook vragen gesteld over een eventueel coronapaspoort, waarmee je toegang zou kunnen krijgen tot bepaalde locaties of evenementen. Zeven op de tien deelnemers zijn daar voorstander van als het is gebaseerd op een vaccinatie of een recente negatieve test. Een minderheid van 37 procent vindt dat een paspoort ook geldig moet zijn na een recent doorgemaakte besmetting.

Van de deelnemers met kinderen, geeft ruim de helft aan dat minstens een van hun kinderen in de afgelopen zes weken klachten heeft gehad of in contact is geweest met een besmet persoon. Van de kinderen met klachten is 67 procent getest, 33 procent dus niet.

De belangrijkste redenen die worden genoemd om kinderen niet te laten testen zijn: 'mijn kind heeft hele milde klachten' (37 procent), 'ik denk dat de test erg onprettig is voor mijn kind' (36 procent), en 'de kans is klein dat mijn kind corona heeft' (30 procent).

Het onderzoek

Het RIVM, GGD GHOR Nederland en de regionale GGD'en doen sinds april 2020 onderzoek naar het gedrag en de mening van mensen met betrekking tot de coronamaatregelen.

Het draagvlakonderzoek heeft niet de pretentie representatief te zijn voor de bevolking als geheel, maar het is volgens het RIVM wel "indicatief". De waarde ziet het instituut vooral in de mogelijkheid die het biedt om de verschuivingen in de meningen en het gedrag van dezelfde groep van tienduizenden mensen over een langere periode te volgen.

Deze meting is gedaan onder ruim 47.000 mensen in de periode van 21 to en met 28 maart en wordt vergeleken met eerdere metingen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie