appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Meer druk op studenten geeft betere studieresultaten

CC
zaterdag 9 januari 2021 | AVROTROS | Redactie dr Kelder en Co Twitter

Meer druk op studenten leidt tot betere studieresultaten. Jonge doctor Rob Kickert concludeert in zijn promotieonderzoek dat wanneer je van studenten eist dat ze in het eerste jaar alle punten halen, ze hogere cijfers behalen en beter met hun tijd omgaan. Studenten blijken enorm gevoelig voor het examensysteem en laten de opleiding hun doelen bepalen.

Rob Kickert

Als je de lat hoger legt, gaan ze hoger springen, concludeert Kickert. "Gemiddeld gezien gaan studenten beter presteren als je hogere eisen stelt aan die prestaties." Een voorbeeld van zo'n hogere eis, is dat studenten in het eerste jaar al hun studiepunten moeten halen in plaats van dat ze twee jaar de tijd krijgen.

Een belangrijke kanttekening die Kickert in zijn proefschrift maakt betreft het toetsen. "Ze zijn nu vooral gericht op het wegselecteren van mensen die niet goed genoeg zijn, terwijl je toetsen gericht zouden moeten zijn op het aanmoedigen van het juiste studeergedrag."

Rob Kickert

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1