Onderzoek
KRO-NCRV

Gevangenen in vreemdelingendetentie doen beklag bij Commissie van Toezicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevangenen in vreemdelingendetentie doen beklag bij Commissie van Toezicht

Vijf mannen die in Rotterdam in het vreemdelingendetentiecentrum zitten hebben een klacht ingediend bij de Commissie van Toezicht, omdat de omstandigheden volgens hen schrijnend zijn tijdens deze coronacrisis. Dat meldt het Meldpunt Vreemdelingendetentie aan Reporter Radio.

Er verblijven in Nederland meer dan 300 mensen in vreemdelingendetentie. Op dit moment kunnen zij niet worden uitgezet. De redactie van Reporter Radio is in bezit van de klacht.

Afstand bewaren onmogelijk

Samen met het Meldpunt hebben de mannen een klacht ingediend. Volgens ingezetenen is het onmogelijk om de richtlijnen van het RIVM, met name wat betreft het houden van anderhalve meter afstand, na te leven. Gevangenen zitten meer dan twintig uur per dag in één cel, waardoor afstand bewaren onmogelijk is, stellen ze.

Ook zeggen ze dat er een groot gebrek is aan desinfecterende middelen. In het centrum is er sprake van onderbezetting, waardoor een groot deel van het dagprogramma is geschrapt. Bezoek is niet meer welkom.

Uitzetting binnen redelijke termijn

Vreemdelingen die in detentie zitten moeten worden uitgezet, maar dat is nu niet mogelijk. Gevangenen mogen alleen vastgehouden worden als er zicht is op uitzetting binnen redelijke termijn. Vreemdelingendetentie is namelijk geen strafrechtelijke vorm van detentie. Volgens het Meldpunt is er nu geen sprake van die redelijke termijn, omdat er nog geen zicht is op hervatting van uitzettingen.

De Rechtbank heeft zich inmiddels ook over deze vraag gebogen maar concludeerde dat daar wel zicht op is. Een termijn werd daarbij echter niet genoemd. Verschillende media meldden dat vreemdelingen werden vrijgelaten uit detentie, maar dat blijkt een kleine groep te zijn.

Er verblijven circa 300 mensen in vreemdelingendetentie waarvan ongeveer 290 in Rotterdam, meldt het Ministerie van Justitie en Veiligheid aan Reporter Radio.

Politieke partijen maken zich zorgen

Er zijn deze week schriftelijke Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid. Verschillende partijen, waaronder GroenLinks en Partij voor de Dieren, maken zich zorgen over de situatie waarin gevangenen nu verkeren. De vragen zijn nog niet beantwoord.

Vanavond deelt Bram van Ojik (GroenLinks) in Reporter Radio zijn zorgen over de situatie waarin gevangenen zich nu verkeren.

Maatregelen genomen

In een schriftelijke reactie laat het Ministerie van Justitie en Veiligheid weten dat de maatregelen die het RIVM heeft opgesteld, zo veel mogelijk zijn uitgevoerd. Het dagprogramma is aangepast, er zijn zeepzuilen geplaatst en iedereen wordt aangesproken op de maatregelen.

Wel verblijven gevangenen nog in meerpersoonscellen, zo meldt het Ministerie, "tenzij dit vanuit medisch oogpunt of op indicatie van de gedragskundige ongewenst is"

Vanavond meer hierover om 19:00 in Reporter Radio.

Ster advertentie
Ster advertentie