Onderzoek
KRO-NCRV

Voorraden om medicijntekorten op te lossen, komen er niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorraden om medicijntekorten op te lossen, komen er niet

Als je een medicijn nodig hebt, en het is er, dan kun je leven. Als dat medicijn er niet is, lever je kwaliteit van leven in. Maar medicijntekorten bestaan al heel lang en patiënten hebben daar serieus last van. Sinds 2018 is een van de oplossingen bekend, namelijk het aanleggen van voorraden. Alleen die medicijnvoorraden zijn er niet gekomen. En door de coronacrisis neemt het tekort van een aantal medicijnen sterk toe.

Door de coronacrisis is er extra vraag naar antibiotica, inhalatiemiddelen en pijnbestrijding. Sommige van die middelen worden behalve in de ziekenhuizen ook voorgeschreven door de huisarts, waardoor de tekorten in totaal oplopen. Daarnaast ‘hamsteren’ mensen. Ze zijn ongerust over een eventuele lockdown en gaan sneller naar de apotheek voor een herhaalrecept.

IJzeren voorraad

Sinds 2013 wordt er overlegd hoe tekorten te verhelpen. Begin dit jaar bleek uit het jaarlijkse overzicht van de apothekersvereniging KNMP dat het aantal meldingen (1492) van tekorten in 2019 verdubbeld was ten opzichte van het jaar ervoor (769). De farmaceutische groothandels hadden echter al in 2018 geconcludeerd dat met een ‘ijzeren voorraad’ van 4 maanden, 75% van de medicijntekorten zou zijn opgelost. De vraag is wat die voorraden in deze coronacrisis hadden kunnen betekenen.

Ludwig Castelijns, Algemeen directeur van de Mosadex groep en voorzitter van BGPharma, de farmaceutische groothandels in Nederland en Aris Prins, voorzitter van apothekersvereniging KNMP:

Als we voorraden hadden gehad...

Toen minister Bruins op 3 november 2019 eindelijk verplichte voorraden aankondigde, bleef onduidelijk wie die voorraden moest betalen. Wat is er na die aankondiging eigenlijk gebeurd?

Ludwig Castelijns, Aris Prins en Jean Hermans, voorzitter van de Bogin, de bond van de generieke industrie:

Waarom die voorraden er niet zijn.

Onaantrekkelijk

In Nederland zijn de prijzen voor medicijnen die we het vaakst (75%) gebruiken, de generieke geneesmiddelen waar geen patent meer op rust, heel laag. Een doosje van een generiek geneesmiddel zoals een maagzuurremmer of bloeddrukverlager kost minder dan een pakje kauwgom. Er is dus over de financiering van de geneesmiddelenvoorraden nog geen knoop doorgehakt. Daarnaast hangt fabrikanten en groothandels tal van regelingen boven het hoofd die het niet vanzelfsprekend maken dat er voorraden komen.

Ludwig Castelijns, Aris Prins en Jean Hermans:

Wat het aanleggen van voorraden in de weg staat...

Vooruitzicht

Wim Groot, hoogleraar Gezondheidseconomie Maastricht University: "Het voorraden plan dat minister Bruins had, zal er niet komen. Als we dat echt willen, zal het kabinet daar de portemonnee voor moeten trekken. Tot die tijd zullen we moeten leren leven met leveringsproblemen van bepaalde geneesmiddelen.

Vanavond om 19.00 uur Reporter Radio: Voorraden om medicijntekorten op te lossen, komen er niet.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie