Onderzoek
HUMANVPRO

PvdA-leden tegen vakbond van eigen senator

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-leden tegen vakbond van eigen senator

PvdA-leden willen dat hun partij actie onderneemt tegen vakbonden die niet onafhankelijk genoeg zijn. De oproep op het partijcongres zaterdag is pijnlijk omdat een van de bonden waar het over gaat de AVV is, van PvdA-kopstuk Mei Li Vos.

Argos dook samen met Investico, Trouw en De Groene Amsterdammer in de wereld van de alternatieve vakbonden. Werkgevers sluiten soms cao's met uitsluitend zo'n kleine alternatieve bond. Hoewel deze bonden weinig leden hebben, tekenen ze wel cao's die duizenden werknemers aangaan.

Ook zijn ze financieel sterk afhankelijk van de bijdragen van werkgevers. De grote bonden voelen zich buitenspel gezet door deze kleintjes, die volgens hen afspraken maken die niet in het voordeel zijn van werknemers. De AVV is één van deze minibonden waar kritiek op is.

Mei Li Vos kondigde onlangs aan te stoppen als vicevoorzitter van Alternatief Voor Vakbond (AVV). "Ik moet me te vaak afvragen of ik iets wel kan zeggen uit hoofde van mijn functie bij de vakbond of als Eerste Kamerlid," aldus Vos in een bericht op Facebook.

Shoppen voor een cao

Tegen AVV

In de uitzending van Argos zaterdag over de minivakbonden zegt Vos dat ze het eens is met de motie op het PvdA-congres: "Ik ben ook tegen gele vakbonden." Het 'dictum van de motie' is volgens haar niet gericht tegen de AVV. PvdA-lid en indiener van de motie Gerard Bosman benadrukt echter dat de oproep wel degelijk ook is gericht tegen de AVV. "Sterker nog, het was de aanleiding," aldus Bosman. Hij zou Vos dat ook hebben verteld.

"De geloofwaardigheid van de Partij van de Arbeid is er niet mee gediend als er mensen verbonden zijn aan een club die duidelijk de belangen van werknemers niet dient," vindt Bosman. Volgens hem gaat het dan ook nog om werknemers met vaak 'hele lage inkomens'.

Bosman wil niet alleen actie tegen AVV, maar ook tegen bonden als Qlix en LBV die actief zijn in bijvoorbeeld de callcenterbranche en in de schilderssector. De Eerste en Tweede Kamerfractie van zijn partij moeten zich volgens de motie gaan inzetten voor strengere eisen aan vakbonden die een cao sluiten. Nu is het zo dat iedere vereniging met minimaal twee leden dit in principe mag doen.

Vastgeroeste vakbeweging

PvdA-senator Vos was in 2005 een van de oprichters van AVV. De bond was bedoeld om de 'vastgeroeste vakbeweging' te moderniseren en zegt op te komen voor jongeren en flexwerkers. Maar de afgelopen jaren oogst AVV kritiek omdat de bond cao's tekent in grote sectoren, terwijl de bond maar zevenhonderd leden heeft en financieel bijna geheel afhankelijk is van werkgeversbijdragen.

De fracties in de Eerste en Tweede Kamer zelf hadden liever niet dat de leden nu al over de motie hadden gestemd. Zij wilden eerst een advies vragen aan de Sociaal Economische Raad. Uiteindelijk waren er al voor het congres zoveel PvdA'ers vóór de motie tegen de gele bonden dat deze zaterdag als hamerstuk is aangenomen.

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistiek programma van de VPRO en HUMAN. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp of via de website van NPO Radio 1. Volg Argos ook via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie