appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

Gecoupeerde trekpaarden worden worst

Foto's: Joga Brouwers
zondag 9 september 2018 | KRO-NCRV | Redactie Reporter Radio Twitter

Van die grote sterke rustige paarden die worden gebruikt voor een huifkar of, heel hip, door een biologische boer op het land. Van die trekpaarden wordt de toekomst bedreigd. In 2001 werd het amputeren van de staart van een paard verboden. Desondanks zijn er nog steeds fokkers die hun paarden laten couperen. Maar paarden die niet goed genoeg zijn voor de fokkerij én gecoupeerd zijn, eindigen bij de slager, als worst. 

Verminking

Op de keuringen die in de eerste 8 maanden van dit jaar zijn gehouden, zijn 32 eenjarige trekpaarden in de ring verschenen. Van die 32 eenjarige zijn er in ieder geval 19 zonder staart. De Kampioenen waren op vijf van de zes keuringen ook paarden zonder staart. De eigenaren geven geen duidelijkheid over de reden van couperen.

Dat paard kromp ineen en werd een meter kleiner op dat moment’

Trekpaardeigenaar

In december 2016 bepaalde de toenmalige staatssecretaris Van Dam dat een paard zonder staart niet meer op een keuring mocht verschijnen. Hij noemde het couperen 'verminking'. Er was wel een uitzondering. Als er een noodzaak is om te couperen, als de staart gebroken is of een gezwel heeft, dan mag couperen wel. Henk van der Pols, voorzitter van de Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger (KVTH), zegt echter: "Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat er 19 paarden zijn met een aandoening".

Fokkers versus gebruikers

Fokkers zijn mensen die een paard willen zoals het er al decennia uitziet. Bij trekpaarden betekent dat onder andere zware benen met veel haar en géén staart. Maar het publiek wil het niet meer, het publiek wil een paard mét staart. Gebruikers, de mensen met de huifkarren en koetsen weten dat. Ze zijn ook overtuigd van het nut van de staart voor een paard. Want de staart is een communicatiemiddel, aan de houding van een paard, de oren én de staart kun je zien of een paard het naar zijn zin heeft.

Dan pakt die smid een gloeiend heet ijzer en brandt die stomp dicht’

De KVTH is er niet in geslaagd de fokkers ervan te weerhouden te couperen. Fokkers zoeken de randen van de wet op. Van der Pols: "Ik probeer elke keer ze daarvoor opnieuw op te roepen, ik begrijp enerzijds dat je het mooi vindt (een paard zonder staart, red) maar anderzijds is het 2018 en het kan niet meer, zo simpel is het."

De Tweede Kamer

Van de eenjarige paarden die gecoupeerd zijn weet nog niemand of ze op drie- of vierjarige leeftijd geschikt zijn om mee te fokken. Als dat niet zo is én gebruikers willen het paard niet omdat het gecoupeerd is, zal een goed paard naar de slager gebracht worden. 

In het voorjaar maakten we een uitzending over paarden zonder staart waarin D66 Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot een totaalverbod op couperen vroeg aan minister Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Dus een verbod op het laten keuren van een gecoupeerd paard, maar ook een verbod voor een paard waarvan de staart is gecoupeerd met een veterinaire noodzaak. Daar is nu opnieuw alle reden toe. 

Luister naar de reportage in Reporter Radio over fokkers versus gebruikers: 'De toekomst van het trekpaard'.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1