Winterspelen 2018

Vandaag in Pyeongchang: 500 meter voor mannen en ploegenachtervolging vrouwen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag in Pyeongchang: 500 meter voor mannen en ploegenachtervolging vrouwen

Het wordt in de Gangneung Oval vandaag duidelijk wie de snelste onder de snelsten is. De mannen starten om 12.53 uur met de 500 meter sprint. Verder is er vanaf 12.00 uur in Pyeongchang de ploegenachtervolging bij de vrouwen.

Er gaan weer een stel verse Nederlandse olympiërs van start vandaag, drie stuks maar liefst. En alle drie zijn ze kanshebbers voor de mooiste plak op de kortste afstand bij het langebaanschaatsen.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Eén van hen is niemand minder dan de Nederlandse vlaggendrager Jan Smeekens. De sprinter kreeg de eer toebedeeld om bij de opening de vlag het stadion binnen te dragen en sloeg deze niet af.

'De vraag zag ik niet aankomen, maar ik heb er geen moment over getwijfeld. Het dragen van de vlag is een enorme eer", aldus Smeekens.

De andere snelheidsduivels die namens Nederland een flits van een rit hopen te vertonen zijn Ronald Mulder en Kai Verbij. Eerstgenoemde behaalde in Sotsji nog brons op de 500 meter. Verbij debuteert op de Spelen.

Normaal gesproken wordt de 500 meter op de Olympische Spelen twee keer verreden maar vanaf dit jaar hebben de schaatsers maar één kans om op het hoogste niveau te presteren.

{loadposition newsletter-sidebar}


Het is moeilijk maar mogelijk de resultaten van Sotsji te evenaren. Niet alleen Mulder behaalde een plak, ook Smeekens mocht na afloop metaal om zijn nek doen. Hij pakte destijds de zilveren plak.

Het goud in Rusland was voor Michel Mulder maar die is er ditmaal dus niet bij. Het is de vraag of Verbij hem kan vervangen en Nederland dus weer drie medailles op de spiegel kan bijschrijven.

{poll}

Ploegenachtervolging vrouwen

Ook een drietal vrouwen trekt de schaatsen weer aan vandaag en wel voor de ploegenachtervolging. De dames hopen zich tijdens de kwalificaties te plaatsen voor de volgende ronde.

Nederland is een van de twee grote favorieten voor goud op de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Naast Nederland staat Japan ook erg hoo aangeschreven voor eremetaal.

Voor Nederland gaan Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Antoinette de Jong de baan op.

Ster advertentie
Ster advertentie