Winterspelen 2018

Breeuwsma strandt in halve finale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Breeuwsma strandt in halve finale

[NOS] Shorttracker Daan Breeuwsma staat in de halve finales op de 500 meter. Breeuwsma reed in de laatste kwartfinale en trof daarin onder meer zijn landgenoot Dylan Hoogerwerf en de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun, sinds anderhalve week olympisch kampioen op de 1.500 meter.

Update: helaas heeft Breeuwsma niet de finale gehaald. In de halve finales komt hij niet verder dan de vierde plek.

De Nederlanders reden in kansloze positie op plaats vier en vijf. Breeuwsma schoof echter op naar plaats twee toen de Kazach Abzal Azjgaliëv aan Shaoang Liu (Hongarije) het in de laatste ronde met elkaar aan de stok kregen. Shaoang Liu werd daarvoor gediskwalificeerd, hij deelde een duw uit aan de Hongaar.

Hoogerwerf werd derde in de kwartfinale en is daarmee uitgeschakeld. Later vandaag staan de halve finale (11.42 uur) en de finales (12.13 uur) op het programma.

Beide Nederlanders stonden op ongunstige startposities. Lim kwam met de punt van zijn schaats in het ijs terecht, maar omdat hij al voor de eerste bocht viel mochten alle schaatsers opnieuw naar de start. Lim hield wel een pijnlijke schouder over aan die val, maar won de race daarna overtuigend.

Wereldrecord voor Wu Dajing

Twee Chinezen baarden opzien. Ren Ziwei verbeterde in de eerste kwartfinale het olympisch record van zijn landgenoot Wu Dajing. Maar Wu dook een rit later als tweede man ooit onder de veertig seconden. In het shorttrack zijn tijden nauwelijks van belang, maar zijn wereldrecord (39.800) was indrukwekkend.

Ster advertentie
Ster advertentie