Winterspelen 2018

Nederlandse vrouwen door naar halve finales

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse vrouwen door naar halve finales

[NOS] Antoinette de Jong, Ireen Wüst en Marrit Leenstra rijden een prima tijd in de eerste rit van de ploegenachtervolging: 2.55,16. Dat is een nieuw olympisch record!

De Nederlandse achtervolgingsvrouwen hebben zich met een wereldrecord voor laaglandbanen geplaatst voor de halve finales in Pyeongchang. Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong zetten in de eerste rit 2.55,61 neer. Die tijd was alle andere landen te machtig.

Komende woensdag staan de halve finales en finale op het programma. Nederland komt in de halve eindstrijd uit tegen de Verenigde Staten, de verrassende nummer vier. De andere halve finale gaat tussen Canada en Japan.

Kopvrouw Wüst rijdt hard door

Nederland startte in de sterkst denkbare opstelling. Wüst opende hard, De Jong moest even aanzetten om in het spoor te blijven. In de eerste helft van de race reed het Oranje-trio nog boven het schema van het eigen baanrecord. In de laatste paar rondes, met Wüst op kop, werd het baanrecord toch verbeterd.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Japanse vrouwen waren dit seizoen oppermachtig in de wereldbeker, maar kenden dit keer problemen bij de start. Nana Takagi, specialiste op de vijf kilometer, startte slecht en maande haar teamgenoten te wachten. In het tweede deel van de race kwam Japan op stoom. De tijd van de Nederlanders bleef buiten bereik, maar de slotronde van Japan was een seconde sneller dan die van de Nederlandse ploeg.

Japan sterk in wereldbekers

Japan dicteerde de achtervolging in de voorgaande maanden. De drie wereldbekerwedstrijden werden met groot machtsvertoon gewonnen door de vrouwen van bondscoach Johan de Wit en kopvrouw Miho Takagi. In zowel Heerenveen, Calgary als Salt Lake City zetten de Japanse vrouwen een wereldrecord op de chronometers.

Nederland werd in Heerenveen nog tweede. Door een val van Lotte van Beek in Calgary moest er in Salt Lake een goed resultaat worden neergezet om de Spelen überhaupt te halen. Een tweede plaats in Utah, met een Nederlands record als omlijsting, bleek voldoende.

Mis niets van de Winterspelen, download onze app!

Met de vernieuwde NPO Radio 1-app kijk en luister je altijd en overal naar NPO Radio 1. Je leest er het laatste nieuws en de beste achtergrond-verhalen.

Ster advertentie
Ster advertentie