Winterspelen 2018

Schouten en Verweij grijpen brons op de massastart

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schouten en Verweij grijpen brons op de massastart

Vandaag staan er voor het laatst Nederlanders op de planning voor een start in Pyeongchang. En wel op een nieuw onderdeel op de Olympische Spelen, de massastart. RadiOlympia is er uiteraard bij.

Het is als eerste de beurt aan de vrouwen. Voor Nederland verschijnen Irene Schouten en Annouk van der Weijden. Eerstgenoemde start in de eerste halve finale van de dag, om 12.00 uur. Een kwartier later is het de beurt aan Van der Weijden om een plekje in de finale te veroveren.

Van der Weijden was eerder deze Olympische Spelen nog in tranen door het mislopen van eremetaal. Op de 5000 meter liep de 31-jarige op 0.2 seconden het brons mis.

Voor Schouten is het haar eerste, laatste en dus enige onderdeel deze Spelen. Ze heeft twee weken de tijd gehad zich rustig voor te bereiden op dit onderdeel en kan hoge ogen gooien.

Update 13.40 uur: Brons voor Schouten!

Het is een lange sprint, waarin Schouten heel lang vooraan rijdt. Maar op het laatste stuk is Miho Takagi iedereen te snel af: de Japanse pakt goud. Het zilver is voor de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum

Update 14.10 uur: Brons voor Verweij!

Koen Verweij komt als derde over de finish: hij pakt het brons! Het goud is voor de Zuid-Koreaan Lee Seung-hoon, het zilver voor de Belg Bart Swings.

Revanche

Bij de mannen staan er ook twee Nederlanders op de startlijst. Het is aan Sven Kramer en Koen Verweij om de Nederlandse eer hoog te houden om dit nieuwe olympische onderdeel. De eerste van de heren die start is Verweij.

Verweij kent louter tegenvallende resultaten op deze Winterspelen. Eerst viel hij tegen op de 1500 meter. Door die domper werd de schaatser ook nog eens vervangen op de ploegenachtervolging en gisteren op de 1000 meter kon hij ook geen potten breken. Weet hij vandaag het een en ander goed te maken?

{loadposition newsletter-sidebar}


Ook voor Kramer verlopen de Spelen niet zoals gewenst. Hij won nog wel het goud op de 5000 meter maar daarna ging het bergafwaarts met de resultaten. En is dit de laatste olympische race voor deze grootheid in het schaatsen?

De finales vinden plaats om 13.30 uur voor de vrouwen. De mannen rijden om een podiumplek vanaf 14.00 uur.

Klaar met Spelen

In Nederland wordt er ook gesport. Geen Olympische Spelen uiteraard maar er is wel ruimte voor voetbal. AZ mag aan de bak. De nummer drie van de eredivisie staat zeven punten achter Ajax en acht punten voor Feyenoord.

Geen andere club staat zo ver verwijderd van de boven- en onderliggende partij. Als de club uit Noord-Holland nog potten wil breken dan moet het eerst zien te winnen van nummer laatst Sparta Rotterdam.

Eredivisie

18.30 uur AZ-Sparta | Verslag: Chris Wobben
19.45 uur SC Heerenveen-Excelsior | Verslag: Richard van der Made
19.45 uur Heracles-PEC Zwolle | Verslag: Andy Houtkamp
20.45 uur VVV-Vitesse | Verslag: Nico Wantia

De Taalstaat

Vandaag staat voor de laatste keer RadiOlympia op het programma. Dat betekent dat onder andere de Taalstaat nog eenmaal ruimte maakt voor de Olympische Spelen. Maar de liefhebber kan gewoon luisteren naar onze taalkundige programmamakers.

Er staan namelijk een aantal podcasts online en die beluister je hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie