Winterspelen 2018

Maandag in Pyeongchang: 1500 meter vrouwen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maandag in Pyeongchang: 1500 meter vrouwen

In de Gangneung Oval is het om 13.30 uur tijd voor de 1500 meter voor de vrouwen. Slaagt één van de Nederlandse dames er vandaag in om een gouden plak te winnen op het koningsnummer?

Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Ireen Wüst staan vandaag aan de start voor de 1500 meter. Laatstgenoemde wist op deze afstand vier jaar geleden in Sotsji zilver te bemachtigen, naast nog vier andere medailles!

Op de 1500 meter moest Wüst destijds Jorien ter Mors voor zich dulden. Die is er ditmaal echter niet bij om haar olympische titel te verdedigen. Ook Lotte van Beek wist vier jaar geleden een plak te bemachtigen, zij won destijds de bronzen medaille.

Medailles Wüst voor Pyeongchang

2006: Goud (3000 meter) Brons (1500 meter)
2010: Goud (3000 meter)
2014: Goud (3000 meter, achtervolging) Zilver (5000, 1500 en 1000 meter)

Erben Wennemars en Sebastiaan Timmerman doen voor NPO Radio 1 verslag.

Vier nieuwe disciplines

We kennen uiteraard de traditionele onderdelen van de winterspelen, maar er zijn deze editie ook vier nieuwe disciplines toegevoegd. Nieuw zijn massastartschaatsen en 'big air' snowboarden, waarbij freestylers vanaf een enorme schans de lucht in schieten.

Bij curling en alpineskiën zijn gemengde teams een discipline geworden. Sporthistoricus Jurryt van Vooren gaf uitleg bij De Dag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De OS: meer dan sport

Het is een vraag die vaak terugkomt: zijn de Olympische Spelen meer dan slechts een sportevenement. IOC-voorzitter Thomas Bach hield een toespraak waarin hij veel waardering uitte over het initiatief van Noord- en Zuid-Korea om gezamenlijk het stadion binnen te komen.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot meent in ieder geval dat de verhoudingen tussen Noord- en Zuid-Korea en de Verenigde Staten zeker een zetje zullen krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie